Ön Bilgi Formu
ÜCRETSİZ EĞİTİM!Konuşma Garantili EĞİTİM Eğitimi!

Bilgi Formunu Doldurarak, Yasal Uyarı/Kullanım Şartlarını Kabul Ediyorum.

Proficiency ve YDS Arasındaki Fark Nedir?

Proficiency ve YDS Arasındaki Fark Nedir?

İngilizce seviyeniz iyi bir seviyeye ulaştı ve güzel bir eğitim, iyi bir kariyer veya hayatınızı değiştirebilecek yeni fırsatlar ile aranızda sadece bir sınav kaldı. Şimdi ise aklınızda beliren soru “Hangi sınavı seçmeliyim?” Proficiency mi? YDS mi?

 

Proficiency Nedir?

Proficiency (yeterlilik-hazırlık atlama-muafiyet) sınavı genel olarak öğrencilerin lisans veya yüksek lisans programlarındaki akademik çalışmalarını yürütebilmeleri için gerekli dil becerilerine sahip olup olmadıklarını değerlendirmek için yapılan bir sınavdır. Üniversiteye başlayacak öğrencilerin hazırlık sınıfından muaf tutulmaları veya hazırlık sınıflarını atlamaları için onların yabancı dil seviyelerini tespit etmek amacıyla uygulanan önemli bir sınavdır. Sınav, üniversitelerin kendi bünyelerinde hazırladıkları bir sınav olduğundan üniversiteler arası farklılık göstermektedir. Ancak genellikle öğrencilerin dört yabancı dil becerisinde (okuma, yazma, dinleme ve konuşma) yeteneklerini test etmektedir. Öğrenciler, bu sınavı geçtiklerinde hazırlık programını atlayarak doğrudan lisans veya yüksek lisans programlarındaki bölümlerinde eğitimlerine başlayabilmektedirler.

 

YDS Nedir?

YDS (Yabancı Dil Sınavı) sınavı, ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından düzenlenen merkezi bir sınav sistemidir. Sınav, Türkiye genelinde kamu kurum ve kuruluşları ve yüksek öğretim kurumlar, üniversiteler tarafından kabul edilmektedir. Genel olarak dil tazminatı almak isteyen kamu personeli, lisansüstü eğitime başlamak ya da akademik kadrolara atanmak isteyen öğrencilerin tercih edebileceği bir sınavdır. Sınavın hazırlık ve uygulanmasından ÖSYM sorumludur.  YDS sınavı iki farklı şekilde uygulanmaktadır:

Birincisi, kâğıt üzerinde yapılan YDS’dir.  Kâğıt üzerinde yapılan YDS, genellikle ilkbahar ve sonbahar dönemleri olmak üzere yılda iki defa yetkili sınav merkezlerinde uygulanmaktadır. Kâğıt üzerinde yapılan YDS sınavına başvuruda bir kontenjan söz konusu değildir. YDS sınavı, İngilizce, Fransızca, Arapça, Rusça, İtalyanca, İspanyolca, Almanca, Yunanca, Bulgarca, Arnavutça, Boşnakça, Çince, Ermenice, Gürcüce, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Sırpça gibi geniş bir dil yelpazesinde yapılmaktadır. Bu geniş dil yelpazesi sınava başvuru yapan adaya sayısının da fazla olmasına sebep olmaktadır.

 

İkincisi ise, online olarak yetkili sınav merkezlerinde bilgisayar da uygulanan e-YDS (Elektronik Yabancı Dil Sınavı)’dir. YDS ve e-YDS arasında online ve yüz yüze yapılması dışında içerik olarak bir fark mevcut değildir. Yılda toplam 10-15 kere yapılan e-YDS, İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça, Rusça, Farsça, İspanyolca, İtalyanca, Yunanca ve Bulgarca olmak üzere 10 farklı dilde düzenlenmektedir. Sınav başvuruları ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden başvuru için belirlenen günde gerçekleştirilmektedir.

Kâğıt üzerinde yapılan YDS sınavından farklı olarak e-YDS başvurularında belirli bir kontenjan bulunmaktadır. Bu nedenle başvuruları zamanında ve hızlı yapmanız gerekmektedir.

 

Bu Sınavlara Kimler Girebilir / Girmelidir?

Proficiency sınavına genellikle ülkemizde üniversiteye kabul edilen ve hazırlık sınavına girecek tüm lisans öğrencileri, halen İngilizce Hazırlık Programında eğitim gören ve bu sınava girmeye hak kazanmış öğrenciler, İngilizce Hazırlık Programında başarısız olmuş, ancak bu sınava girmeye hak kazanmış öğrenciler ile Yüksek Lisans yapmak isteyen 3 ve 4. sınıf öğrencileri girebilirler. Her kurumun katılım şartları farklı olabileceğinden, adayların sınavı düzenleyen kurumun kurallarını incelemeleri gerekir.

YDS sınavına ise; KPSS lise, A grubu, lisans ve önlisans adayları, üniversitenin 3. veya 4. Sınıf öğrencileri, kamu personelleri, yüksek lisans adayları, araştırma görevlisi olmak isteyenler, doçent ve doktora adayları, sanatta yeterlilik çalışmasına başvurmak isteyenler, tıp veya diş hekimliğinde uzmanlık yapmak isteyenler, yurtdışında yükseköğretim eğitimi tamamlayıp denklik almak isteyenler ya da dil yeterliliği gerektiren özel sektör firmalarında veya bankalarda çalışan personeller başvurabilirler.

 

Sınavların İçeriği Nasıldır?

Proficiency sınavı, üniversitelerin kendi bünyelerinde hazırladıkları bir sınavdır. Dolayısıyla üniversiteden üniversiteye farklılık göstermektedir. Genel olarak iki aşamada yapılan sınavın ilk bölümünde dil bilgisi, kelime ve okuduğunu anlama soruları bulunurken, ikinci bölümde yazma, dinleme ve konuşma soruları bulunmaktadır. Okuma bölümünde, verilen metinleri anlama ve yorumlama yeteneğiniz test edillirken; yazma bölümünde, belirli bir konuda tutarlı ve iyi yapılandırılmış bir kompozisyon yazmanız istenir. Dinleme bölümünde, sunulan diyalogları ve ders anlatımlarını anlayıp ilgili soruları yanıtlamanız beklenmektedir. Konuşma bölümünde ise, sınav görevlisi ile yapılan bir diyalog ya da belirli bir konuda kısa bir sunum yaparak dilinizi ne kadar akıcı ve doğru kullandığınızı ölçülmektedir. Sınavın zorluk seviyesinin ve yapısının, sınavı düzenleyen üniversiteye göre değişiklik gösterebildiğini unutmamak gerekmektedir.

YDS sınavında ise adaylar dil bilgisi, okuduğunu anlama, kelime kökenleri, edatlar, bağlaçlar, cümle tamamlama, iki dil arası çeviri yapma, paragraf okuma ve yorumlama, yüklem, sıfat cümleciği ve isim cümleciğine yönelik sorular vb. konuları içeren okuma yeteneği üzerinden sınava alınırlar. Sınavda toplam 80 sorulmaktadır ve çözüm için 180 dakikalık (3 saat) süre belirlenmiştir. Sınav konu dağılımı şu şekildedir; kelime bilgisi (6 soru), dil bilgisi (10 soru), cloze test (10 soru), cümle tamamlama (10 soru), İngilizce-Türkçe çeviri (3 soru), Türkçe-İngilizce çeviri (3 soru), okuma parçaları (20 soru), diyalog tamamlama (5 soru), anlamca en yakın cümleyi bulma (4 soru), paragraf tamamlama (4 soru), anlam bütünlüğünü bozan cümle (5 soru).

 

Sınavların Puanlamaları Nasıldır?

Proficiency sınavının puanlaması, sınavı düzenleyen kuruma göre değişiklik gösterse de, genellikle her bölüm ayrı ayrı puanlanır ve bu puanların toplamı genel başarıyı belirler. Okuma, yazma, dinleme ve konuşma gibi her bir beceri için belirli bir puan aralığı vardır. Bu puanlar toplanarak adayın genel başarı puanı hesaplanır. Bazı kurumlar, her bölüm için asgari bir geçme notu belirlerken, bazıları toplam puanın belirli bir eşiğin üzerinde olmasını yeterli bulur. Genelde 100 üzerinden bir puanlama sistemi kullanılır ve belirli bir puanın (genellikle 60 ve üstü) üzerinde olan adaylar başarılı sayılmaktadırlar. Adayların sınav geçme notunu öğrenmeleri için sınavı düzenleyen üniversitenin belirlediği kriterleri incelemeleri gerekir.

YDS sınavı 100 puan üzerinden değerlendirilmektedir. Sınavda 80 soru olduğundan her sorunun puanı 1,25 puan değerindedir. Doçent adaylarının minimum 65, doktora ve sanatta yeterlilik adaylarının minimum 55, dil tazminatı veya yurtdışı görevi için sınava girenlerin minimum 70 puan almaları gerekmektedir. Sınavda alınan puanlar; A,B,C,D,E olarak harflendirilmektedir. A en yüksek seviye (90-100 arası), C orta seviye (70-79) ve E en düşük seviye olarak adlandırılır (50-59)

 

Sınava Nerede Girebilirim?

Proficiency sınavlarına genellikle sınavı düzenleyen üniversitelerin kampüslerinde belirlenen sınav merkezlerinde girebilirsiniz. Sınav, çoğunlukla bu kurumların yabancı dil bölümleri tarafından organize edilir ve belirlenen tarihlerde fiziksel sınav merkezlerinde yapılır. Sınava nerede gireceğiniz, başvurduğunuz kurumun belirlediği sınav yerleri ve tarihlerine bağlıdır. Bu nedenle, sınava girecek kişilerin başvuru yapacakları kurumun internet sitesinden veya öğrenci işleri ofisinden detaylı bilgi almaları önemlidir.

 

e-YDS sınavına girmek isteyen adaylar İstanbul, Ankara ve İzmir’de bulunan sınav ÖSYM sınav merkezlerinde sınava katılım sağlayabilirler. Yüz yüze kağıt üzerinde yapılan YDS sınavına katılım sağlamak isteyen adaylar ÖSYM AİS (Aday İşlemleri Sayfası) üzerinden sınav yerlerini öğrenip, Sınav Giriş Belgeleri ile birlikte sınavlara katılım sağlayabilirler.

 

Sınava Hazırlık İçin Hangi Seviyede İngilizce Bilgisi Gereklidir?

Proficiency sınavına hazırlık için genellikle upper-intermediate veya üstü seviyesinde İngilizce bilgisi gereklidir. Sınav, akademik düzeyde İngilizce yeterliliği ölçtüğü için, dil bilgisi, kelime dağarcığı, okuma-anlama, yazılı ifade, dinleme ve konuşma becerilerinde ileri düzeyde yetkinlik beklenir. Upper-intermediate veya üstü seviyesi, bağımsız olarak karmaşık metinleri anlayabilme ve akıcı bir şekilde iletişim kurabilme becerisini içerir. Bu nedenle, sınavda başarılı olmak için öğrencilerin bu seviyelerde İngilizce bilgisine sahip olmaları önemlidir.

YDS sınavları için akademik seviyede kelime bilgisi ile asgari upper-intermediate seviyesi ve üstü adayların sınava hazırlanması tercih edilir.

 

Sınavların Geçerlilik Süreleri Ne Kadardır?

Proficiency sınavlarının geçerlilik süresi genellikle iki yıldır. Bu süre, sınavı düzenleyen kurum tarafından belirlenir ve sürenin sonunda sınav sonuçları geçerliliğini yitirir. Eğer bir öğrenci veya aday iki yıl içinde akademik programlara başvurmamışsa ya da dil yeterliliğini başka bir amaçla kullanmamışsa, yeniden sınava girmesi gerekebilir. Geçerlilik süresi dolmadan önce, sınav sonuçlarını kullanarak başvurularınızı yapmanız önemlidir.

YDS sınav geçerliliği 5 yıldır. 5 yıl boyunca puanını kullanmayan adayların dereceleri her 5 yılda bir kademe düşer.(A seviyesindeki aday puanını kullanmadığında 5 yıl sonunda B seviyesine düşer.)

 

Bu Bilgilerden Sonra Hala Hangi Sınava Gireceğinizden Emin Değil Misiniz?

O halde kendinize şu soruları sorabilirsiniz:

 

Başvurduğum Kurum Yada Kuruluş Tarafından Hangisi Tercih Ediliyor?

Başvurduğunuz üniversitenin tercih ettiği sınav türü, genellikle o kurumun belirlediği standartlara ve gereksinimlere bağlıdır. Üniversiteler genellikle kendi Proficiency sınavlarını düzenlerler ve bu sınavlar, sadece o kurumda geçerli olur. Diğer yandan, bazı üniversiteler ülke çapında geçerliliği olan YDS sınavını kabul edebilirler.  Bu durumda sınav hazırlık aşamasında çok daha fazla kaynak içeren YDS sınavı sizin için olumlu bir seçenek olarak değerlendirilebilir.

Dolayısıyla, hangi sınavın tercih edildiğini öğrenmek için, başvurduğunuz kurumun web sitesini incelemeniz veya öğrenci işleri ile iletişime geçmeniz en doğrusu olacaktır. Her kurumun kabul ettiği sınav türleri ve gereksinimleri farklı olabilir. 

 

Türkiye'nin En İyi Dil Okulu

Hemen Bilgi Alın

Ödüllü Dil Okulu

Hemen Bilgi Alın

ABD'de Akredite Edilmiş Tek Türk Dil Okulu

Hemen Bilgi Alın
 

 

Bu Sınavlardan Kendi Güçlü Yönleriniz Açısından Hangisi Daha Uygun?

YDS sınavı genel olarak tek yeteneği ölçen bir sınav iken, yapıldığı üniversiteye göre farklılık arz etsede proficiency sınavı okuma, dinleme, yazma, konuşma gibi birden çok yeteneği ölçmektedir. Örneğin konuşma yeteneğinde kendiniz güçlü hissediyorsanız tercihinizi proficiency sınavından yana kullanabilirsiniz. Öte yandan, proficiency sınavı belirli bir üniversitenin kendi bünyesinde yaptığı bir sınavıdır ve o kurumun özel standartlarına göre şekillendirilir. Bu nedenle, eğer belirli bir eğitim kurumunun gereksinimlerini karşılayabilecek yeterlilikteyseniz, daha akademik ve zorluk seviyesi yüksek olan YDS sınavı yerine proficiency sınavı daha uygun bir seçenek olabilir. Özetle her iki sınavın güçlü yönleri, hedeflerinize ve ihtiyaçlarınıza göre değişiklik gösterecektir


Önceki YazıTüm YazılarSonraki Yazı

YDS Kursu, Hazırlık Atlama (PROFICIENCY) Kursu ile ilgili diğer blog yazıları





Just English'i Seviyorum! Çünkü...
Just English Öğrenci Referansları
Tüm Öğrenci Referansları İçin Tıklayınız...


ÖN BİLGİ FORMUKonuşma Garantili EĞİTİM Eğitimi!

Bilgi Formunu Doldurarak, Yasal Uyarı/Kullanım Şartlarını Kabul Ediyorum.

YENİ FİYATLARDAN ÖNCE HEMEN KAYDOL!

SON GÜN 31 OCAK

Enflasyon ve Döviz Kurundaki Artışlardan Kaynaklı, Fiyatlarımızda Güncellemeye Gitmek Zorunlu Hale Gelmiştir. Bu Nedenle Yeni Yılda Fiyatlarımızda %25'e Varan Bir Artış Olacaktır.

Bu Yıl Sonuna Kadar Geçerli Eski Liste Fiyatlarımız İle Just English'e Kaydol, Yeni Yılda Sen de Geleceğinle Tanış.

Fiyat Artışından Etkilenmemek İçin Son Gün 31 OCAK 2022.

Detaylı Bilgi İçin Hemen Bize Ulaşın.

Whatsapp Ön Bilgi Hattı