Ön Bilgi Formu
ÜCRETSİZ İNGİLİZCE! Konuşma Garantili İNGİLİZCE Eğitimi!

Bilgi Formunu Doldurarak, Yasal Uyarı/Kullanım Şartlarını Kabul Ediyorum.

TOEFL ve IELTS Arasındaki Fark Nedir?

TOEFL ve IELTS Arasındaki Fark Nedir?

İngilizce seviyeniz iyi bir seviyeye ulaştı ve güzel bir eğitim, iyi bir kariyer veya hayatınızı değiştirebilecek yeni fırsatlar ile aranızda sadece bir sınav kaldı. Şimdi ise aklınızda beliren soru “Hangi sınavı seçmeliyim? TOEFL mı? IELTS mi?"

 

TOEFL Nedir?

TOEFL (Test of English as a Foreign Language/ Yabancı Dil Olarak İngilizce Testi) İngilizce konuşulan üniversitelere kaydolmak isteyen veya bazı kurumlara iş başvurularında ana dili İngilizce olmayanların İngilizce dil becerilerini ölçmeye yönelik standartlaştırılmış bir testtir. Test, 190'dan fazla ülke ve bölgede 11.000'den fazla üniversite ve diğer kurumlar tarafından kabul edilmektedir.

TOEFL sınavı üniversite başvurularında öne çıkan bir sınav olduğundan okuma, dinleme, konuşma ve yazmadan oluşan dört akademik İngilizce becerisinin tamamının sınıf ortamında nasıl kullanıldıklarını ölçme imkânı sunar.  Bu da sınavın neden birçok eğitim kurumunun tercihi olduğunu göstermektedir. TOEFL; testlerini tasarlayan ve yöneten, kâr amacı gütmeyen özel bir kuruluş olan ETS (Educational Testing Service)’dir. Sınav, Ocak 2024’ten itibaren kağıt tabanlı TOEFL PBT sınav çeşidini artık uygulamamaktadır. Hâlihazırda tamamen online TOEFL İBT (Internet-Based test) olarak uygulanmaktadır. TOEFL iBT sınavı, ihtiyaç ve tercihlerine göre de iki şekilde uygulanmaktadır.

Birincisi; geleneksel test ortamını tercih edenler için yetkili bir test merkezindeki bir bilgisayarda uygulanan “test merkezinde sınav” seçeneğidir. Bu, dünya çapındaki binlerce yetkili TOEFL iBT test merkezinde uygulanmaktadır. Bunun için yıl içerisinde belirlenen tarihlerde size yakın bir test merkezinde sınava girebilirsiniz.

İkincisi ise TOEFL iBT Home Edition “evde sınav” çeşididir. Bu seçenek esasen bir sınav merkezinde gireceğiniz TOEFL iBT sınavı ile aynıdır; sadece sınav evinizdeki bir bilgisayarda gerçekleştirilir ve bir gözetmen tarafından online olarak izlenirsiniz. Bu sınav çeşidinin en önemli hususlarından birisi sınava kaydolmadan önce evde sınav için çevre ve ekipman gerekliliklerini karşıladığınızdan emin olmalısınız.

 

IELTS Nedir?

IELTS (International English Language Testing System / Uluslararası İngiliz Dili Test Sistemi) genel olarak yüksek öğrenim, iş başvurusu ve göçmenlik için tercih edilen dünyanın en popüler İngilizce dil yeterlilik sınavlarından biridir. İngilizce konuşulan üniversitelere kaydolmak isteyen veya bazı kurumlara iş başvurularında ana dili İngilizce olmayanların İngilizce dil becerilerini ölçmeye yönelik standartlaştırılmış, uluslararası geçerliliği yüksek bir sınavdır. IELTS; Birleşik Krallık Cambridge Üniversitesi, British Council ve Avustralya'nın ortak mülkiyetindedir. IELTS sınavı dünya çapında 140 ülkede 10.000'den fazla kurum ve kuruluş tarafından kabul edilmektedir. Bunlara Birleşik Krallık, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, ABD ve İrlanda gibi ülkelerdeki üniversiteler, devlet kurumları, meslek kuruluşları ve çok uluslu şirketler ile göçmenlik için Birleşik Krallık, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda gibi ülkelerde İngilizce dil becerilerini şart koşan kurum ve kuruluşlar dahildir.

Ayrıca ülkemizde Bilkent, Boğaziçi, Bilgi, Yeditepe gibi pek çok üniversitede IELTS sınav sonucu öğrencilerin hazırlık sınıfından muaf olmak için bir seçenek olarak görülmektedir. Bunun yanı sıra yine ülkemizde hava yolu şirketlerinin pilot alımlarında, bankacılık gibi özel sektördeki birçok kuruluşun iş başvurularında da IELTS tercih edilen bir sınav türüdür.

IELTS sınavı; okuma, dinleme, konuşma ve yazmadan oluşan dört akademik İngilizce becerisinin tümünü ölçme imkânı sunmaktadır. IELTS sınav çeşitlerini; IELTS Academic, IELTS General Training ve IELTS for UKVI olarak sıralayabiliriz.

Birincisi  “IELTS Academic sınavı”, İngilizce eğitim almaya hazır olup olmadığınızı değerlendirir. Üniversite ve yüksek öğretim programlarında eğitim almak isteyenler için uygun bir sınavdır. Akademik bir ortamda aşina olunan kelimeleri içerir.

İkincisi ise IELTS Genel Eğitim (General Training) sınavıdır. Bu sınav ise İngilizce konuşulan ülkelerde çalışmak amacıyla başvuru yapmak isteyenler; Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda gibi ülkelerde göçmen olarak başvuruda bulunmak isteyenler ile lisans seviyesinin altında orta öğretim programlarına başvurmak isteyenler için uygun bir sınavdır.

Genel olarak her kurum ve kuruluş kendi katılım koşullarını belirler. Bazı durumlarda IELTS'in her iki çeşidi de kabul edilebilir.

 

Üçüncü olarak IELTS for UKVI (UK Visas and Immigration-Birleşik Krallık Vize ve Göçmenlik) sınavı, Birleşik Krallık'ta yaşamak, çalışmak veya eğitim görmek isteyenler için İngilizce yeterliliğinin kanıtı olarak UKVI Bürosu tarafından kabul edilen sınavdır. Bu sınavı; İngiliz vatandaşlığı, aile vizesi (uzatma), sağlık ve bakım çalışanı vizesi, süresiz kalma izni (Birleşik Krallık ailesi), süresiz kalma izni, yenilikçi kurucu vizesi, uluslararası sporcu vizesi, din işleri bakanı vizesi, yurt dışı işletme vizesi temsilcisi, vasıflı çalışan vizesi, öğrenci vizesi için başvuranlar tercih etmektedir. Bu sınav kendi içinde; IELTS for UKVI, IELTS for UKVI Life Skills A1, IELTS for UKVI Life Skills A2, IELTS for UKVI Life Skills B1 şeklinde dört çeşit olarak uygulanmaktadır.

IELTS sınavlarına hem klasik sınav şeklinde kâğıt ve kalemle girebilirsiniz hem de bilgisayar ortamında girebilirsiniz.

IELTS sınavı yaklaşık 10 günde bir düzenlenen bir sınavdır. Sınav kontenjanlarla sınırlı olduğu için başvurularınızı erkenden  yapmanız gerekmektedir.

 

Bu Sınavlara Kimler Girebilir / Girmelidir?

TOEFL sınavına, özellikle yurt dışında üniversiteye veya yüksek lisansa gitmek isteyenler, yabancı bir liseye, değişim programına veya öğrenci vizesine başvuranlar ile yurt içinde bazı üniversitelerin hazırlık atlama, muafiyet sınavları yerine de bu sınava girebilirler. Ayrıca akademik bir amaç için İngilizce yeterliliğini kanıtlaması gereken herkes TOEFL'a girebilir.

 

IELTS sınavına ise özellikle İngilizce konuşulan ülkelerde üniversite ve yüksek öğrenim programlarında eğitim almak isteyenler ya da bu ülkelerde çalışmak amacıyla başvuru yapmak isteyenler veya bu ülkelere göçmen olarak başvuruda bulunmak isteyenler ile lisans seviyesinin altında orta öğretim programlarına başvurmak isteyenler girebilir. Ayrıca yurt içinde bazı üniversitelerin hazırlık sınıfından muaf olmak için de bu sınava girebilirler.  Bunların yanı sıra akademik bir amaç için İngilizce yeterliliğini kanıtlaması gereken herkes IELTS sınavına girebilir.

 

Sınavların İçeriği Nasıldır?

TOEFL sınavında ise dört yetenekten (okuma, dinleme, konuşma ve yazma) oluşan sorularla dil seviyeniz ölçülmektedir. TOEFL IBT testi toplamda 2 saatten az sürmektedir. Okuma bölümü toplam 35 dakika ve 20 sorudan oluşur. Bu bölümde her biri yaklaşık 700 kelime uzunluğundaki 3-4 pasaj okunur ve bunlarla ilgili 10 soruya cevaplar verilir. Dinleme bölümü toplam 36 dakika ve 28 sorudan oluşur. Her biri 5 sorudan oluşan 2-3 sınıfta konuşmalar ve her biri 6 sorudan oluşan 3-4 kısa dersten oluşur. Konuşma bölümü toplam 16 dakika ve 4 görevden oluşur. Seçtiğiniz bir konudan bahsetme ile okuduğunuz ve duyduğunuz materyaller hakkında konuşulur. Yazma bölümü toplam 29 dakika ve 2 görevden oluşur. Bir pasajı okuyup, bir kaydı dinleyip bunlara göre yanıt yazılması ile diğer görevde ise online sınıf tartışmasındaki bir fikri belirtmeniz ve onu destekleyici yazı yazmanız istenir. Verdiğiniz yanıtlar ETS’nin belirlediği 3 farklı değerlendirici tarafından değerlendirilerek notlandırılmaktadır.

 

IELTS sınavında ise dört yetenekten (okuma, dinleme, konuşma ve yazma) oluşan sorularla dil seviyeniz ölçülmektedir. Sınav dört bölümden oluşur: Dinleme (30 dakika), okuma (60 dakika), yazma (60 dakika) ve konuşma (11-14 dakika)... Toplam test süresi 2 saat 45 dakikadır. Dinleme, okuma ve yazma testleri tek oturumla yapılır. Konuşma sınavı ise kayıt sırasında seçtiğiniz tarihte yapılır. Listening ve Reading sınavlarında 40'ar soru bulunur. Her bir soru 1 (bir) puan değerindedir. Writing ve speaking sınavlarında ise verilen görevlere göre değerlendirme kriterleri vardır.

IELTS Aakademik ve General Eğitim Sınavlarında, dinleme ve konuşma bölümleri ortaktır. İki sınav çeşidi arasındaki farklılık okuma ve yazma bölümlerindedir.

IELTS Akademik Sınavında okuma bölümünde daha çok eğitimle ilgili akademik konular bulunurken; IELTS Genel Eğitim Sınavında ise genel konulara yer verilir.

IELTS Akademik Sınavında yazma bölümünde iki deneme yazmanız istenir. İlkinde bir grafik ya da tabloyu yorumlamanız istenirken; ikincisinde eğitimle ilgili bir konuda deneme yazmanız istenir. IELTS General Eğitim Sınavında ise birinci soruda bir konuyla ilgili mektup yazmanız, ikinci soruda ise genel bir konuda deneme yazmanız istenmektedir.

 

Sınavların puanlamaları nasıldır?

TOEFL sınavı; ölçtüğü dört yetenek için ayrı ayrı ölçeklendirilmiş bölüm puanları sunmaktadır. Her bölüme 0-30 arasında bir puan verilir. Bu dört bölüm toplanarak 0-120 arasında bir toplam puan elde edilir. Her becerinin dört veya beş yeterlilik düzeyi (İleri, orta-üstü, orta-altı, orta-alttan aşağı temel düzey, temel düzeyin altı vb.) belirlenmiştir. Aldığınız puanınızın belirlenen bir aralıkta olması size bu beceri için sahip olduğunuz yeterliliğinizi göstermektedir.

 

ILETS sınavında; adaylara 1’den 9’a kadar olan puanlamaya göre bir puan verilir.  ELTS sınavı dört ana dil becerisi üzerinden yapıldığı için puanlar da 4 farklı alanda verilir. Sınav bölümleri Listening (Dinleme), Reading (Okuma), Writing (Yazma) ve Speaking (Konuşma) bölümlerinden oluşur. Her bir alandan alınan puan ortalaması size IELTS Overall Band Score sonucunu verir.

 

TOEFL ya da IELTS sınavından alacağınız puan sizin geçme veya kalma puanlarınızı belirlemez. Başvuru yapmak istediğiniz her kurum veya kuruluşun kendi puan şartları vardır. Bunu düşünerek sınav başarı puanını hedeflemelisiniz.  Her iki sınavdan da alacağınız puanınızın nasıl kullanılacağı veya yorumlanacağı ile ilgili daha fazla bilgi için doğrudan puanı göndereceğiniz kurum veya kuruluşa başvurmalısınız.

 

Sınava Nerede Girebilirim?

TOEFL sınavına ise ETS resmi internet sayfasında kayıt olup; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, İskenderun, İstanbul, İzmir, İzmit, Karaman, Kastamonu, Kayser Konya, Malatya, Mersin, Muradiye ve Nevşehir'de bulunan yetkili sınav merkezlerinde ya da TOEFL IBT ev sürümü sınavına evinizde girebilirsiniz.

 

Resmi olarak iki kurum tarafından gerçekleştirilen IELTS sınavına ülkemizde İngiltere merkezli kurum olan British Council veya Avustralya merkezli kurum olan IDP Turkey sınav merkezlerinde; İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya ve Bursa olmak üzere toplam 6 ilde girebilirsiniz. Bu iki kurum da resmi olarak yetkilidir. Seçeceğiniz sınav tarihi ve kontenjan durumlarına göre her iki kurumda da sınava girebilirsiniz. Her iki kurumun da uyguladığı sınav ve değerlendirme kriterlerinde farklılık yoktur.

 

Sınava Hazırlık için Hangi Seviyede İngilizce Bilgisi Gereklidir?

TOEFL sınavı için yine akademik seviyede kelime bilgisi, asgari B2 seviyede gramer, okuma, konuşma, dinleme ve yazma becerisine sahip olunması gereklidir.

 

IELTS sınavı için ise hedeflenen puana göre değişkenlik gösterir. Orta seviyede bir puan (6 puan) için B1 seviyesini tamamlamış, orta üstü seviyede bir puan (6,5 ve üstü) için B2 seviyesini tamamlamış olması beklenir. Yine akademik seviyede kelime bilgisi, asgari B2 seviyede gramer, okuma, konuşma, dinleme ve yazma becerisine sahip olunması gereklidir.

 

Sınavların Geçerlilik Süreleri Ne Kadardır ?

TOEFL ve IELTS sınavları puanları 2 yıllık bir süre boyunca geçerlidir. Ancak başvuracağınız kurum ve kuruluşların koşullarını incelemenizi tavsiye ederiz.

 

Bu bilgilerden sonra hâlâ hangi sınava gireceğinizden emin değil misiniz?

O hâlde kendinize şu soruları sorabilirsiniz:

 

Başvurduğum Kurum veya Kuruluş Tarafından Hangisi Tercih Ediliyor?

Henüz incelemediyseniz öncelikle başvuru yapacağınız kurum veya kuruluşun web sitesine giriş yapıp kontrol etmelisiniz. Web sitelerinde yeterli bilgi yoksa ilgili kuruma e-mail göndererek tercih ettikleri sınavları öğrenebilirsiniz. Başvurduğunuz kurum veya kuruluşun herhangi bir tercihi yoksa, bu durumda ilgili alan ve sektörde genel olarak hangisi tercih ediliyor bunu öğrenmeye çalışınız.

İngilizce konuşulan ülkelerde üniversite ve yüksek öğrenim programlarında eğitim almak, göçmenlik başvurusunda bulunmak, iş başvurusu yapmak istiyorsanız, ayrıca özellikle Birleşik Krallık'ta yaşamak, İngiliz vatandaşlığı almak, aile vizesi (uzatma), sağlık ve bakım çalışanı vizesi, süresiz kalma izni, yenilikçi kurucu vizesi, uluslararası sporcu vizesi, din işleri bakanı vizesi, yurt dışı işletme temsilcisi vizesi, vasıflı çalışan vizesi, öğrenci vizesi almak istiyorsanız IELTS sınavını tercih etmelisiniz.

Genel olarak ABD üniversitelerinde ve yurt dışında fırsatlar arıyorsanız TOEFL sınavını tercih edebilirsiniz.

 

Bu Sınavlardan Kendi Güçlü Yönleriniz Açısından Hangisi Daha Uygun ?

Her iki sınavı oluşturan dört modül; konuşma, yazma, dinleme ve okuma olmak üzere çeşitli dil becerilerini değerlendirmek için tasarlanmıştır.

 

IELTS bir makale tarzı ve kısa cevaplı soruların bir kombinasyonundan oluşurken; TOEFL tamamen çoktan seçmeli sorulardan oluşur. TOEFL, hem otomatik sistemler hem de insan değerlendirmeleri tarafından puanlanır. IELTS ise sadece insanlar tarafından puanlanan bir sınavdır. TOEFL ve IELTS’in konuşma bölümleri arasındaki en büyük fark, mikrofondur. İngilizce olarak biriyle yüz yüze konuşmaktan daha rahat ediyorsanız, IELTS sizin için daha iyi bir seçenek olabilir. IELTS’in konuşma bölümü, tipik bir konuşma formatında sunulur ve sadece 12-15 dakika sürer. Öte yandan, 20 dakikalık TOEFL konuşma modülü altı bölüme ayrılmıştır. İki bölümde genel konular hakkındaki düşünceleriniz sorulacaktır.

 

IELTS dinleme modülünde 20 dakika boyunca ses kaydı oynatılırken 10 soruya cevap verecektir. Bu modüldeki sorular, eğitim ve eğitim ortamındaki durumları ele almak gibi konuları içerir. Öte yandan, adaylar TOEFL’da dört ila altı kaydı dinledikten sonra soruları cevaplamak zorundadır.

 

TOEFL ve IELTS sınavlarındaki yazma modülünü oluşturan iki bölüm için öğrenciler kısa bir makale yazmalıdır. Öğrenciler, IELTS yazma testinde, kendilerine verilen bir grafik veya tabloya dayanarak 150 kelimelik bir makale yazmak için 20 dakika süre verilir. TOEFL’da ise öğrenciler belirli bir konuda kısa bir metin okumalı ve aynı konuda iki dakikalık bir ders dinlemelidir. Daha sonra, bu konuya ilişkin bir soruyu cevaplayan 320-350 kelimelik bir makale yazmalıdırlar.

 

Türkiye'nin En İyi Dil Okulu

Hemen Bilgi Alın

Ödüllü Dil Okulu

Hemen Bilgi Alın

ABD'de Akredite Edilmiş Tek Türk Dil Okulu

Hemen Bilgi Alın
 

 

TOEFL ve IELTS sınavları okuma bölümde akademik metinler verilir ve ardından gelen sorularla, öğrencilerin materyali ne kadar iyi anladığı ölçülür. IELTS okuma modülündeki 40 soru, her biri farklı bir soru türüne sahip üç bölüme ayrılmıştır. Örneğin, boşluk doldurma ve kısa cevaplı sorular... Buna karşılık, TOEFL’ın okuma bölümü, çoktan seçmeli sorular içeren üç ila beş pasajlık bölümlere sahiptir.

Bu bilgiler ışığında hangi formatta daha rahat olduğunuzu hissediyorsanız tercihinizi ona göre yapabilirsiniz.


Önceki YazıTüm YazılarSonraki Yazı

TOEFL Kursu, IELTS Kursu ile ilgili diğer blog yazıları





Just English'i Seviyorum! Çünkü...
Just English Öğrenci Referansları
Tüm Öğrenci Referansları İçin Tıklayınız...


ÖN BİLGİ FORMUKonuşma Garantili İNGİLİZCE Eğitimi!

Bilgi Formunu Doldurarak, Yasal Uyarı/Kullanım Şartlarını Kabul Ediyorum.