İngilizce seviyeniz iyi bir seviyeye ulaştı ve güzel bir eğitim, iyi bir kariyer veya hayatınızı değiştirebilecek yeni fırsatlar ile aranızda sadece bir sınav kaldı. Şimdi ise aklınızda beliren soru: “Hangi sınavı seçmeliyim? YDS mi, TOEFL mı?"
YDS Nedir?
YDS (Yabancı Dil Sınavı) sınavı, ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından düzenlenen merkezi bir sınavdır. Sınav, Türkiye genelinde kamu kurum ve kuruluşları ve yüksek öğretim kurumları (üniversiteler) tarafından kabul edilmektedir. Genel olarak dil tazminatı almak isteyen kamu personeli, lisansüstü eğitime başlamak ya da akademik kadrolara atanmak isteyen öğrencilerin tercih edebileceği bir sınavdır. Sınavın hazırlık ve uygulanmasından ÖSYM sorumludur. YDS sınavı iki farklı şekilde uygulanmaktadır:
Birincisi, kâğıt üzerinde yapılan YDS’dir. Kâğıt üzerinde yapılan YDS, genellikle ilkbahar ve sonbahar dönemleri olmak üzere yılda iki defa yetkili sınav merkezlerinde uygulanmaktadır. Kâğıt üzerinde yapılan YDS sınavına başvuruda bir kontenjan söz konusu değildir. YDS sınavı; İngilizce, Fransızca, Arapça, Rusça, İtalyanca, İspanyolca, Almanca, Yunanca, Bulgarca, Arnavutça, Boşnakça, Çince, Ermenice, Gürcüce, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Sırpça gibi geniş bir dil yelpazesinde yapılmaktadır. Bu geniş dil yelpazesi sınava başvuru yapan aday sayısının da fazla olmasına sebep olmaktadır.
İkincisi ise online olarak yetkili sınav merkezlerinde bilgisayarda uygulanan e-YDS (Elektronik Yabancı Dil Sınavı)’dir. YDS ve e-YDS arasında online ve yüz yüze yapılması dışında içerik olarak bir fark mevcut değildir. Yılda toplam 10-15 kere yapılan e-YDS; İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça, Rusça, Farsça, İspanyolca, İtalyanca, Yunanca ve Bulgarca olmak üzere 10 farklı dilde düzenlenmektedir. Sınav başvuruları ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden başvuru için belirlenen günde gerçekleştirilmektedir.
Kâğıt üzerinde yapılan YDS sınavından farklı olarak e-YDS başvurularında belirli bir kontenjan bulunmaktadır. Bu nedenle başvuruları zamanında ve hızlı yapmanız gerekmektedir.
TOEFL Nedir?
TOEFL (Test of English as a Foreign Language/ Yabancı Dil Olarak İngilizce Testi) İngilizce konuşulan üniversitelere kaydolmak isteyen veya bazı kurumlara iş başvurusunda bulunanların (ana dili İngilizce olmayanların) İngilizce dil becerilerini ölçmeye yönelik standartlaştırılmış bir testtir. Test, 190'dan fazla ülke ve bölgede 11.000'den fazla üniversite ve diğer kurumlar tarafından kabul edilmektedir.
TOEFL sınavı üniversite başvurularında öne çıkan bir sınav olduğundan; okuma, dinleme, konuşma ve yazmadan oluşan dört akademik İngilizce becerisinin tümünün sınıf ortamında nasıl kullanıldıklarını ölçme imkânı sunar. Bu da sınavın neden birçok eğitim kurumunun tercihi olduğunu göstermektedir. TOEFL testlerini tasarlayan ve yöneten, kâr amacı gütmeyen özel bir kuruluş olan ETS (Educational Testing Service)’dir. Sınav, Ocak 2024’ten itibaren kâğıt tabanlı TOEFL PBT sınav çeşidini artık uygulamamaktadır. Hâlihazırda tamamen online TOEFL IBT (Internet-Based test) olarak uygulanmaktadır. TOEFL IBT sınavı, kişilerin ihtiyaç ve tercihlerine göre de iki şekilde uygulanmaktadır.
Birincisi; geleneksel test ortamını tercih edenler için yetkili bir test merkezindeki bir bilgisayarda uygulanan “test merkezinde sınav” seçeneğidir. Sınav bu şekliyle, dünya çapında binlerce yetkili TOEFL IBT test merkezinde uygulanmaktadır. Bunun için yıl içerisinde belirlenen tarihlerde size yakın bir test merkezinde sınava girebilirsiniz.
İkincisi ise TOEFL IBT Home Edition “evde sınav” çeşididir. Bu seçenek esasen bir sınav merkezinde gireceğiniz TOEFL IBT sınavı ile aynı formattadır. Sadece sınav evinizdeki bir bilgisayarda gerçekleştirilir ve bir gözetmen tarafından online olarak izlenirsiniz. Bu sınav çeşidinin en önemli hususlarından birisi sınava kaydolmadan önce evde sınav için çevre ve ekipman gerekliliklerini karşıladığınızdan emin olmalısınız.
Bu Sınavlara Kimler Girebilir / Girmelidir?
YDS sınavına; KPSS lise, A grubu, lisans ve önlisans adayları, üniversitenin 3. veya 4. sınıf öğrencileri, kamu personelleri, yüksek lisans adayları, araştırma görevlisi olmak isteyenler, doçent ve doktora adayları, sanatta yeterlilik çalışmasına başvurmak isteyenler, tıp veya diş hekimliğinde uzmanlık yapmak isteyenler, yurt dışında yükseköğretim eğitimini tamamlayıp denklik almak isteyenler ya da dil yeterliliği gerektiren özel sektör firmalarında veya bankalarda çalışan personeller başvurabilirler.
TOEFL sınavına ise özellikle yurt dışında üniversiteye veya yüksek lisansa gitmek isteyenler, yabancı bir liseye, değişim programına veya öğrenci vizesine başvuranlar girmektedirler. Ayrıca yurt içinde bazı üniversitelerin hazırlık atlama veya muafiyet sınavlarının yerine de TOEFL sınav sonucu kullanılabilmektedir. Bunlara ek olarak akademik bir amaç için İngilizce yeterliliğini kanıtlaması gereken herkes TOEFL'a girebilir.
Sınavların İçeriği Nasıldır?
YDS sınavında adaylar dil bilgisi, okuduğunu anlama, kelime kökenleri, edatlar, bağlaçlar, cümle tamamlama, iki dil arası çeviri yapma, paragraf okuma ve yorumlama, yüklem, sıfat cümleciği ve isim cümleciğine yönelik sorular vb. konuları içeren okuma yeteneği üzerinden sınava alınırlar. Sınavda toplam 80 soru sorulmaktadır ve çözüm için 180 dakikalık (3 saat) süre belirlenmiştir. Sınav konu dağılımı şu şekildedir; kelime bilgisi (6 soru), dil bilgisi (10 soru), cloze test (10 soru), cümle tamamlama (10 soru), İngilizce-Türkçe çeviri (3 soru), Türkçe-İngilizce çeviri (3 soru), okuma parçaları (20 soru), diyalog tamamlama (5 soru), anlamca en yakın cümleyi bulma (4 soru), paragraf tamamlama (4 soru) ve anlam bütünlüğünü bozan cümle (5 soru).
TOEFL sınavında ise dört yetenekten (okuma, dinleme, konuşma ve yazma) oluşan sorularla dil seviyeniz ölçülmektedir. TOEFL IBT testi toplamda 2 saatten az sürmektedir. Okuma bölümü toplam 35 dakika ve 20 sorudan oluşur. Bu bölümde her biri yaklaşık 700 kelime uzunluğunda 3-4 pasaj okunur ve bunlarla ilgili 10 soruya cevaplar verilir. Dinleme bölümü toplam 36 dakika ve 28 sorudan oluşur. Her biri 5 sorudan oluşan 2-3 sınıf içi diyalog (konuşma) ve her biri 6 sorudan oluşan 3-4 kısa dersten oluşur. Konuşma bölümü toplam 16 dakika ve 4 görevden oluşur. Seçtiğiniz bir konudan bahsetme ile okuduğunuz ve duyduğunuz materyaller hakkında konuşulur. Yazma bölümü toplam 29 dakika ve 2 görevden oluşur. Bir pasajı okuyup, bir kaydı dinleyip bunlara göre yanıt yazılması ve online sınıf tartışmasındaki bir fikri belirtmeniz ve onu destekleyici yazı yazmanız istenir. Verdiğiniz yanıtlar ETS’nin belirlediği 3 farklı değerlendirici tarafından puanlandırılmaktadır.
Sınavların Puanlamaları Nasıldır?
YDS sınavı 100 puan üzerinden değerlendirilmektedir. Sınavda 80 soru olduğundan her sorunun puanı 1,25 puan değerindedir. Doçent adaylarının minimum 65, doktora ve sanatta yeterlilik adaylarının minimum 55, dil tazminatı veya yurt dışı görevi için sınava girenlerin minimum 70 puan almaları gerekmektedir. Sınavda alınan puanlar; A,B,C,D,E olarak harflendirilmektedir. A; en yüksek seviye (90-100 arası), C; orta seviye (70-79) ve E; en düşük seviye olarak adlandırılır (50-59).
TOEFL sınavı; ölçtüğü dört yetenek için ayrı ayrı ölçeklendirilmiş bölüm puanları sunmaktadır. Her bölüme 0-30 arasında bir puan verilir. Bu dört bölüm toplanarak 0-120 arasında bir toplam puan elde edilir. Her becerinin dört veya beş yeterlilik düzeyi (ileri, orta-üstü, orta-altı, orta-alttan aşağı temel düzey, temel düzeyin altı vb.) belirlenmiştir. Aldığınız puanınızın belirlenen bir aralıkta olması size bu beceri için sahip olduğunuz yeterliliğinizi göstermektedir.
YDS ya da TOEFL sınavından alacağınız puan sizin geçme veya kalma puanlarınızı belirlemez. Başvuru yapmak istediğiniz her kurum veya kuruluşun kendi puan şartları vardır. Bunu düşünerek sınav başarı puanını hedeflemelisiniz. Her iki sınavdan da alacağınız puanınızın nasıl kullanılacağı veya yorumlanacağı ile ilgili daha fazla bilgi için doğrudan puanı göndereceğiniz kurum veya kuruluşa başvurmalısınız.
Sınava Nerede Girebilirim?
e-YDS sınavına girmek isteyen adaylar İstanbul, Ankara ve İzmir’de bulunan sınav ÖSYM sınav merkezlerinde sınava katılım sağlayabilirler. Yüz yüze kâğıt üzerinde yapılan YDS sınavına katılım sağlamak isteyen adaylar ÖSYM AİS (Aday İşlemleri Sayfası) üzerinden sınav yerlerini öğrenip Sınav Giriş Belgelesi ile birlikte sınavlara katılım sağlayabilirler.
TOEFL sınavına ise ETS resmi internet sayfasında kayıt olup; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, İskenderun, İstanbul, İzmir, İzmit, Karaman, Kastamonu, Kayser Konya, Malatya, Mersin, Muradiye ve Nevşehir'de bulunan yetkili sınav merkezlerinde ya da TOEFL IBT ev sürümü sınavına evinizde girebilirsiniz.
Sınava Hazırlık için Hangi Seviyede İngilizce Bilgisi Gereklidir?
YDS sınavları için akademik seviyede kelime bilgisine sahip olunması ile asgari B2 seviyesi ve üstüdeki adayların sınava hazırlanması tercih edilir. TOEFL sınavı için yine akademik seviyede kelime bilgisi, asgari B2 seviyede gramer, okuma, konuşma, dinleme ve yazma becerisine sahip olunması gereklidir.
Sınavların Geçerlilik Süreleri Ne Kadardır ?
YDS sınav geçerliliği 5 yıldır. YDS puanını 5 yıl boyunca kullanmayan adayların dereceleri her 5 yılda bir, bir kademe düşer (A seviyesindeki aday puanını kullanmadığında 5 yıl sonunda puanı B seviyesine düşer).
TOEFL sınav puanları 2 yıllık bir süre boyunca geçerlidir. Ancak başvuracağınız kurum ve kuruluşların koşullarını incelemenizi tavsiye ederiz.
Bu bilgilerden sonra hâlâ hangi sınava gireceğinizden emin değil misiniz?
O hâlde kendinize şu soruları sorabilirsiniz:
Başvurduğum Kurum veya Kuruluş Tarafından Hangisi Tercih Ediliyor?
Henüz incelemediyseniz öncelikle başvuru yapacağınız kurum veya kuruluşun web sitesine giriş yapıp kabul ettikleri sınavları kontrol etmelisiniz. Web sitelerinde yeterli bilgi yoksa ilgili kuruma e-mail göndererek tercih ettikleri sınavları öğrenebilirsiniz. Başvurduğunuz kurum veya kuruluşun herhangi bir tercihi yoksa bu durumda ilgili alan ve sektörde genel olarak hangisinin tercih edildiğini öğrenmeye çalışınız. Genel olarak; ABD üniversiteleri ve yurt dışında fırsatlar arıyorsanız TOEFL’ı sınavı, Türkiye’deki kurum ve kuruluşlar için ise YDS sınavını tercih edebilirsiniz.
Bu Sınavlardan Kendi Güçlü Yönleriniz Açısından Hangisi Daha Uygun ?
TOEFL sınavı dört yeteneği ölçer, YDS ise tek yetenek ağırlıklı bir sınavdır. Bu yüzden konuşma, dinleme ve yazma bölümlerinde daha güçlü iseniz TOEFL seçeneğini düşünebilirsiniz.
İngilizce seviyeniz iyi bir seviyeye ulaştı ve güzel bir eğitim, iyi bir kariyer veya hayatınızı değiştirebilecek yeni fırsatlar ile aranızda sadece bir sınav kaldı... Şimdi ise aklınızda beliren soru “Hangi sınavı seçmeliyim?” Proficiency mi? TOEFL mı?
Proficiency Nedir?
Proficiency (yeterlilik-hazırlık atlama-muafiyet) sınavı genel olarak öğrencilerin lisans veya yüksek lisans programlarındaki akademik çalışmalarını yürütebilmeleri için gerekli dil becerilerine sahip olup olmadıklarını değerlendirmek için yapılan bir
İngilizce seviyeniz iyi bir seviyeye ulaştı ve güzel bir eğitim, iyi bir kariyer veya hayatınızı değiştirebilecek yeni fırsatlar ile aranızda sadece bir sınav kaldı. Şimdi ise aklınızda beliren soru “Hangi sınavı seçmeliyim?” Proficiency mi? YDS mi?
Proficiency (yeterlilik-hazırlık atlama-muafiyet) sınavı, genel olarak öğrencilerin lisans veya yüksek lisans programlarındaki akademik çalışmalarını yürütebilmeleri için gerekli dil becerilerine sahip olup olmadıklarını
İngilizce seviyeniz iyi bir seviyeye ulaştı ve güzel bir eğitim, iyi bir kariyer veya hayatınızı değiştirebilecek yeni fırsatlar ile aranızda sadece bir sınav kaldı. Şimdi ise aklınızda beliren soru “Hangi sınavı seçmeliyim; YDS mi, PTE mi?"
YDS (Yabancı Dil Sınavı) sınavı, ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından düzenlenen merkezi bir sınav sistemidir. Sınav, Türkiye genelinde kamu kurum ve kuruluşları ve yüksek öğretim kurumları (üniversiteler) tarafından kabul edilmektedir.
İngilizce seviyeniz iyi bir seviyeye ulaştı ve güzel bir eğitim, iyi bir kariyer veya hayatınızı değiştirebilecek yeni fırsatlar ile aranızda sadece bir sınav kaldı. Şimdi ise aklınızda beliren soru “Hangi sınavı seçmeliyim? TOEFL mı? IELTS mi?"
TOEFL (Test of English as a Foreign Language/ Yabancı Dil Olarak İngilizce Testi) İngilizce konuşulan üniversitelere kaydolmak isteyen veya bazı kurumlara iş başvurularında ana dili İngilizce olmayanların İngilizce dil becerilerini ölçmeye yönelik
İngilizce seviyeniz iyi bir seviyeye ulaştı ve güzel bir eğitim, iyi bir kariyer veya hayatınızı değiştirebilecek yeni fırsatlar ile aranızda sadece bir sınav kaldı. Şimdi ise aklınızda beliren soru “Hangi sınavı seçmeliyim? YDS mi? IELTS mi?”
YDS (Yabancı Dil Sınavı) sınavı, ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından düzenlenen merkezi bir sınav sistemidir. Sınav, Türkiye genelinde kamu kurum ve kuruluşları ve yüksek öğretim kurumları, üniversiteler tarafından kabul edilmektedir. Genel olarak dil
İngilizce seviyeniz iyi bir seviyeye ulaştı ve güzel bir eğitim, iyi bir kariyer veya hayatınızı değiştirebilecek yeni fırsatlar ile aranızda sadece bir sınav kaldı. Şimdi ise aklınızda beliren soru: “Hangi sınavı seçmeliyim? YDS mi, YÖKDİL mı?"
YDS nedir?
YDS (Yabancı Dil Sınavı) sınavı, ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından düzenlenen merkezi bir sınav sistemidir. YDS, Türkiye genelinde kamu kurum ve kuruluşları ve yüksek öğretim kurumları (üniversiteler) tarafından kabul edilmektedir. Genel olarak dil
(0216)880 08 80
(0216)700 10 07
(0216)345 93 83
(0216)511 10 09
(0216)880 00 88
(0212)903 00 30
(0212)660 51 23
(0212)572 70 41
(0212)327 55 07
(0212)876 36 66
(0212)903 09 09
(0212)272 00 09
(0212)903 01 34
(0212)552 70 04
(0262)324 09 57
(0380)502 16 81
(0264)281 21 22
(0224)254 16 26
(0224)241 44 17
(0224)225 39 69
(0224)450 00 63
(0224)413 16 86
(0232)422 04 15
(0232)364 44 45
(0312)418 52 50
(0242)248 14 16
(0850)611 02 23
0(850)611 02 23
Tüm Genel İngilizceEğitimlerimiz İçin Tıklayın.
Tüm Akademik SınavEğitimlerimiz İçin Tıklayın.
Tüm Diğer DilEğitimlerimiz İçin Tıklayın.
Tüm Yurtdışı EğitimHizmetlerimiz İçin Tıklayın.
Enflasyon ve Döviz Kurundaki Artışlardan Kaynaklı, Fiyatlarımızda Güncellemeye Gitmek Zorunlu Hale Gelmiştir. Bu Nedenle Yeni Yılda Fiyatlarımızda %25'e Varan Bir Artış Olacaktır.
Bu Yıl Sonuna Kadar Geçerli Eski Liste Fiyatlarımız İle Just English'e Kaydol, Yeni Yılda Sen de Geleceğinle Tanış.
Fiyat Artışından Etkilenmemek İçin Son Gün 31 OCAK 2022.
Detaylı Bilgi İçin Hemen Bize Ulaşın.