Ön Bilgi Formu
ÜCRETSİZ EĞİTİM!Konuşma Garantili EĞİTİM Eğitimi!

Bilgi Formunu Doldurarak, Yasal Uyarı/Kullanım Şartlarını Kabul Ediyorum.

YDS ve YÖKDİL Arasındaki Fark Nedir?

YDS ve YÖKDİL Arasındaki Fark Nedir?

İngilizce seviyeniz iyi bir seviyeye ulaştı ve güzel bir eğitim, iyi bir kariyer veya hayatınızı değiştirebilecek yeni fırsatlar ile aranızda sadece bir sınav kaldı. Şimdi ise aklınızda beliren soru “Hangi sınavı seçmeliyim?” YDS mi? YÖKDİL mı?

 

YDS nedir?

YDS (Yabancı Dil Sınavı) sınavı, ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından düzenlenen merkezi bir sınav sistemidir. Sınav, Türkiye genelinde kamu kurum ve kuruluşları ve yüksek öğretim kurumlar, üniversiteler tarafından kabul edilmektedir. Genel olarak dil tazminatı almak isteyen kamu personeli, lisansüstü eğitime başlamak ya da akademik kadrolara atanmak isteyen öğrencilerin tercih edebileceği bir sınavdır. Sınavın hazırlık ve uygulanmasından ÖSYM sorumludur.  YDS sınavı iki farklı şekilde uygulanmaktadır:

Birincisi, kâğıt üzerinde yapılan YDS’dir.  Kâğıt üzerinde yapılan YDS, genellikle ilkbahar ve sonbahar dönemleri olmak üzere yılda iki defa yetkili sınav merkezlerinde uygulanmaktadır. Kâğıt üzerinde yapılan YDS sınavına başvuruda bir kontenjan söz konusu değildir. YDS sınavı, İngilizce, Fransızca, Arapça, Rusça, İtalyanca, İspanyolca, Almanca, Yunanca, Bulgarca, Arnavutça, Boşnakça, Çince, Ermenice, Gürcüce, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Sırpça gibi geniş bir dil yelpazesinde yapılmaktadır. Bu geniş dil yelpazesi sınava başvuru yapan adaya sayısının da fazla olmasına sebep olmaktadır.

İkincisi ise, online olarak yetkili sınav merkezlerinde bilgisayar da uygulanan e-YDS (Elektronik Yabancı Dil Sınavı)’dir. YDS ve e-YDS arasında online ve yüz yüze yapılması dışında içerik olarak bir fark mevcut değildir. Yılda toplam 10-15 kere yapılan e-YDS, İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça, Rusça, Farsça, İspanyolca, İtalyanca, Yunanca ve Bulgarca olmak üzere 10 farklı dilde düzenlenmektedir. Sınav başvuruları ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden başvuru için belirlenen günde gerçekleştirilmektedir.

Kâğıt üzerinde yapılan YDS sınavından farklı olarak e-YDS başvurularında belirli bir kontenjan bulunmaktadır. Bu nedenle başvuruları zamanında ve hızlı yapmanız gerekmektedir.

 

YÖKDİL nedir?

YÖKDİL (Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil) sınavı genel olarak kamu kurum ve kuruluşlarında ya da akademik alanda kariyer yapmak isteyen yüksek lisans ve doktora eğitimi adaylarının dil yeterliliklerini belgelendirmek amacıyla tercih edilen bir sınavdır. Adaylar bu sınava fen, sosyal ve sağlık bilimleri olmak üzere üç temel alandan birini seçerek girerler. YÖKDİL Sınavı, daha önce YÖK (Yükseköğretim Kurulu) Başkanlığı koordinasyonunda Anadolu Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi iş birliği ile düzenlenirken, 2019 yılından bu yana sınav ÖSYM tarafından yapılmaktadır.

Tıpkı YDS’de olduğu gibi YÖKDİL sınavı iki farklı şekilde uygulanmaktadır. Birincisi, kâğıt üzerinde yapılan YÖKDİL sınavıdır. Kâğıt üzerinde yapılan YÖKDİL sınavına başvuruda kontenjan söz konusu değildir. İkincisi ise, online olarak yetkili sınav merkezlerinde bilgisayar da uygulanan e-YÖKDİL (Elektronik Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil) sınavıdır.  YÖKDİL ve e-YÖKDİL arasında online ve yüz yüze yapılması dışında içerik olarak bir fark mevcut değildir. e-YÖKDİL sınavı YÖKDİL ile eşdeğerdir ve e-YÖKDİL’e giren adayların kazanmış oldukları haklar, YÖKDİL’e giren adayların kazanmış oldukları haklarla aynıdır. Sınav; Adana, Ankara, İstanbul ve İzmir’de ÖSYM Elektronik Sınav Merkezlerinde (e-Sınav Merkezi) yapılır. Sınav başvuruları ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden başvuru için belirlenen günde gerçekleştirilmektedir.

Kâğıt üzerinde yapılan YÖKDİL sınavından farklı olarak e-YÖKDİL başvurularında belirli bir kontenjan bulunmaktadır. Bu nedenle başvuruları zamanında ve hızlı yapmanız gerekmektedir.  

YÖKDİL sınavı yılda iki defa (2024 yılı için şubat ve ağustos) aylarında gerçekleştirilirken, e-YÖKDİL sınavı yılda bir defa (2024 yılında İngilizce dilinde ve mayıs ayında) gerçekleştirilmektedir.

Elektronik ortamda yapılan e-YDS ve e-YÖKDİL sınavlarına başvuracak adayların kişisel bir bilgisayarı kullanma bilgisine/becerisine sahip olmaları gerekmektedir. Sınavda, adaylara bilgisayar kullanma eğitimi veya herhangi bir şekilde bilgisayar kullanım desteği sağlanmaz. e-Y e-YDS ve e-YÖKDİL sınavlarının uygulanması ile ilgili tüm bilgilendirmeler elektronik ortamda yapılır. Adaylara sözlü/yazılı danışmanlık hizmeti verilmez, sınavda yazılı ve/veya sözlü bilgilendirme yapılmaz. Sınav süresince görevlilerin adaylarla konuşması, iletişim kurması yasaktır. Adaylara görevliler tarafından sınava ilişkin açıklama yapılmaz. Adaylar sınava ilişkin tüm bilgilendirmeleri elektronik ortamda edinirler. Bu nedenle sınava katılmak isteyen adayların başvuru için sınav ücretini ödemeden önce internet ortamında yapılacak örnek e-YDS veya e-YÖKDİL’e katılmaları gerekmektedir.

 

Bu sınavlara kimler girebilir / girmelidir?

YDS sınavına; KPSS lise, A grubu, lisans ve önlisans adayları, üniversitenin 3. veya 4. Sınıf öğrencileri, kamu personelleri, yüksek lisans adayları, araştırma görevlisi olmak isteyenler, doçent ve doktora adayları, sanatta yeterlilik çalışmasına başvurmak isteyenler, tıp veya diş hekimliğinde uzmanlık yapmak isteyenler, yurtdışında yükseköğretim eğitimi tamamlayıp denklik almak isteyenler ya da dil yeterliliği gerektiren özel sektör firmalarında veya bankalarda çalışan personeller başvurabilirler.

YÖKDİL sınavına ise, yüksek lisans ve doktora öğrencisi olmak isteyenler, üniversitelerde akademik kariyer için kendilerinden akademik dil yeterliliği puanı istenen araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman ve çevirici başvurularında bulunacaklar, eğitimini yurt dışında alan ve diploma denkliği almak isteyen kişiler ile tıpta uzmanlık sınavı, diş hekimliği uzmanlık sınavı, eczacılıkta uzmanlık sınavlarına  başvuruda bulunacak adaylar bu sınava girebilirler. .

 

Sınavların içeriği nasıldır?

Her iki sınav da 80 çoktan seçmeli sorudan oluşmakta ve 180 dk sınav süresine sahiptir.

YDS sınavında adaylar dil bilgisi, okuduğunu anlama, kelime kökenleri, edatlar, bağlaçlar, cümle tamamlama, iki dil arası çeviri yapma, paragraf okuma ve yorumlama, yüklem, sıfat cümleciği ve isim cümleciğine yönelik sorular vb. konuları içeren okuma yeteneği üzerinden sınava alınırlar. Sınavda toplam 80 sorulmaktadır ve çözüm için 180 dakikalık (3 saat) süre belirlenmiştir. Sınav konu dağılımı şu şekildedir; kelime bilgisi (6 soru), dil bilgisi (10 soru), cloze test (10 soru), cümle tamamlama (10 soru), İngilizce-Türkçe çeviri (3 soru), Türkçe-İngilizce çeviri (3 soru), okuma parçaları (20 soru), diyalog tamamlama (5 soru), anlamca en yakın cümleyi bulma (4 soru), paragraf tamamlama (4 soru), anlam bütünlüğünü bozan cümle (5 soru).

YÖKDİL/e-YÖKDİL ile YDS/e-YDS arasında sınav içeriği açısından bakarsak en temel fark YÖKDİL'de fen, sosyal ve sağlık bilimleri uzmanlık alanlarına yönelik soruların olmasıdır. YÖKDİL üç farklı alanda yapılırken, YDS hepsinin bir karışımı şeklindedir. Ayrıca, YDS sınavlarında bulunan, diyalog ve yakın anlamlı cümleyi bulmak (restatement) soruları YÖKDİL/e-YÖKDİL sınavlarında bulunmamaktadır.  Bunların yanı sıra YÖKDİL sınavının çeldirici soruların çokluğu ve soru zorluk derecesi bakımından YDS’ye göre daha kolay olduğu söylenebilir.

 

Sınavların puanlamaları nasıldır?

Her iki sınav da 100 puan üzerinden değerlendirilmektedir. Sınavda 80 soru olduğundan her sorunun puanı 1,25 puan değerindedir. Sınavda soru tiplerinin arasında puan değeri açısından fark yoktur. Soruların puanları birbirine eşittir.

 

 

Sınava nerede girebilirim?

Bu sınavlara elektronik ortamda girmek isteyen adaylar İstanbul, Ankara ve İzmir’de bulunan sınav ÖSYM sınav merkezlerinde sınava katılım sağlayabilirler.

Yüz yüze kağıt üzerinde yapılan sınavlara katılım sağlamak isteyen adaylar ise başvuru sonrası ÖSYM AİS (Aday İşlemleri Sayfası) üzerinden sınav yerlerini öğrenip, Sınav Giriş Belgeleri ile birlikte sınavlara katılım sağlayabilirler.

 

Sınava hazırlık için hangi seviyede İngilizce bilgisi gereklidir?

YDS sınavları için akademik seviyede kelime bilgisi ile asgari B2 seviyesi ve üstü adayların sınava hazırlanması tercih edilir.  YÖKDİL sınavı için yine akademik seviyede kelime bilgisi, asgari B2 seviyede gramer, okuma, konuşma, dinleme ve yazma becerisine sahip olunması gereklidir.

 

Sınavların geçerlilik süreleri ne kadardır ?

YDS sınav geçerliliği 5 yıldır. 5 yıl boyunca puanını kullanmayan adayların dereceleri her 5 yılda bir kademe düşer.(A seviyesindeki aday puanını kullanmadığında 5 yıl sonunda B seviyesine düşer.)

YÖKDİL sınav geçerliliği, yüksek lisans ve doktora başvurularında kullanılacak puanın geçerlik süresi 5 yıldır. Öğretim üyeleri ile doçentlik başvurularında YÖKDİL puanının aynen YDS gibi belirli bir zaman sınırlaması bulunmamaktadır.

 

Bu bilgilerden sonra hala hangi sınava gireceğinizden emin değil misiniz?

O halde kendinize şu soruları sorabilirsiniz.

 

Başvurduğum kurum yada kuruluş tarafından hangisi tercih ediliyor?

Henüz incelemediyseniz öncelikle başvuru yapacağınız kurum veya kuruluşun web sitesine giriş yapıp kontrol etmelisiniz. Web sitelerinde yeterli bilgi yoksa ilgili kuruma e-mail göndererek tercih ettikleri sınavları öğrenebilirsiniz. Başvurduğunuz kurum veya kuruluşun herhangi bir tercihi yoksa, bu durumda ilgili alan ve sektörde genel olarak hangisi tercih ediliyor bunu öğrenmeye çalışınız.

 

Türkiye'nin En İyi Dil Okulu

Hemen Bilgi Alın

Ödüllü Dil Okulu

Hemen Bilgi Alın

ABD'de Akredite Edilmiş Tek Türk Dil Okulu

Hemen Bilgi Alın
 

 

Bu sınavlardan kendi güçlü yönleriniz açısından hangisi daha uygun?

Sınav içeriği açısından bakıldığında YÖKDİL'de fen, sosyal ve sağlık bilimleri uzmanlık alanlarına yönelik üç farklı alanda soruların olması sebebiyle kendi alanınız dışındaki alanlarda kelime bilginiz yeterli değilse, ayrıca YÖKDİL sınavının zorluk ve çeldirici soru sıklığı açısından bakıldığında da YDS sınavına nazaran daha rahat olduğu değerlendirildiğinde, sizin için uygun bir tercih olabilir.


Tüm YazılarSonraki Yazı

YDS Kursu, YÖKDİL Kursu ile ilgili diğer blog yazıları





Just English'i Seviyorum! Çünkü...
Just English Öğrenci Referansları
Tüm Öğrenci Referansları İçin Tıklayınız...


ÖN BİLGİ FORMUKonuşma Garantili EĞİTİM Eğitimi!

Bilgi Formunu Doldurarak, Yasal Uyarı/Kullanım Şartlarını Kabul Ediyorum.

YENİ FİYATLARDAN ÖNCE HEMEN KAYDOL!

SON GÜN 31 OCAK

Enflasyon ve Döviz Kurundaki Artışlardan Kaynaklı, Fiyatlarımızda Güncellemeye Gitmek Zorunlu Hale Gelmiştir. Bu Nedenle Yeni Yılda Fiyatlarımızda %25'e Varan Bir Artış Olacaktır.

Bu Yıl Sonuna Kadar Geçerli Eski Liste Fiyatlarımız İle Just English'e Kaydol, Yeni Yılda Sen de Geleceğinle Tanış.

Fiyat Artışından Etkilenmemek İçin Son Gün 31 OCAK 2022.

Detaylı Bilgi İçin Hemen Bize Ulaşın.

Whatsapp Ön Bilgi Hattı