Just English Dil Okulları - Geleceğinle Tanışmaya Hazır mısın?
Neden? Sts Kadıköy Değiştir
ARA
YAZ
Türkiye'nin En İyi Dil Okulunda
Geleceğinle Tanışmaya Hazır mısın?

Proficiency ve IELTS Arasındaki Fark Nedir?
Vade Farksız 6 Taksit İmkanı İle
Erken Kayıt Fırsatını Kaçırmayın!

İsim ve Soyisim* Zorunlu Alan
Gsm Numarası* Zorunlu Alan
İlgili Şube

Bilgi Formunu Doldurarak, Yasal Uyarı/Kullanım Şartlarını Kabul Ediyorum.Doğru Yerdesin!
Çağrı MerkeziÇağrı Merkezi

Proficiency ve IELTS Arasındaki Fark Nedir?

Proficiency ve IELTS Arasındaki Fark Nedir?

İngilizce seviyeniz iyi bir seviyeye ulaştı ve güzel bir eğitim, iyi bir kariyer veya hayatınızı değiştirebilecek yeni fırsatlar ile aranızda sadece bir sınav kaldı. Şimdi ise aklınızda beliren soru “Hangi sınavı seçmeliyim?” Proficiency mi? IELTS mi?

 

Proficiency Nedir?

Proficiency (yeterlilik-hazırlık atlama-muafiyet) sınavı genel olarak öğrencilerin lisans veya yüksek lisans programlarındaki akademik çalışmalarını yürütebilmeleri için gerekli dil becerilerine sahip olup olmadıklarını değerlendirmek için yapılan bir sınavdır. Üniversiteye başlayacak öğrencilerin hazırlık sınıfından muaf tutulmaları veya hazırlık sınıflarını atlamaları için onların yabancı dil seviyelerini tespit etmek amacıyla uygulanan önemli bir sınavdır. Sınav, üniversitelerin kendi bünyelerinde hazırladıkları bir sınav olduğundan üniversiteler arası farklılık göstermektedir. Ancak genellikle öğrencilerin dört yabancı dil becerisinde (okuma, yazma, dinleme ve konuşma) yeteneklerini test etmektedir. Öğrenciler, bu sınavı geçtiklerinde hazırlık programını atlayarak doğrudan lisans veya yüksek lisans programlarındaki bölümlerinde eğitimlerine başlayabilmektedirler.

 

IELTS Nedir?

IELTS (International English Language Testing System // Uluslararası İngiliz Dili Test Sistemi) genel olarak yüksek öğrenim, iş başvurusu ve göçmenlik için tercih edilen dünyanın en popüler İngilizce dil yeterlilik sınavlarından biridir. İngilizce konuşulan üniversitelere kaydolmak isteyen veya bazı kurumlara iş başvurularında ana dili İngilizce olmayanların İngilizce dil becerilerini ölçmeye yönelik standartlaştırılmış, uluslararası geçerliliği yüksek bir sınavdır. IELTS; Birleşik Krallık Cambridge Üniversitesi, British Council ve Avustralya'nın ortak mülkiyetindedir. IELTS sınavı dünya çapında 140 ülkede 10.000’den fazla kurum ve kuruluş tarafından kabul edilmektedir. Bunlara Birleşik Krallık, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, ABD ve İrlanda gibi ülkelerdeki üniversiteler, devlet kurumları, meslek kuruluşları ve çok uluslu şirketler ile göçmenlik için Birleşik Krallık, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda gibi ülkelerde İngilizce dil becerilerini şart koşan kurum ve kuruluşlar dahildir.

Ayrıca ülkemizde Bilkent, Boğaziçi, Bilgi, Yeditepe gibi pek çok üniversitede IELTS sınav sonucu öğrencilerin hazırlık sınıfından muaf olmak için bir seçenek olarak görülmektedir. Bunun yanı sıra yine ülkemizde hava yolu şirketlerinin pilot alımlarında, özel sektördeki (bankacılık vb.) birçok kuruluşun iş başvurularında IELTS tercih edilen bir sınav türüdür.

 

IELTS sınavı okuma, dinleme, konuşma ve yazmadan oluşan dört akademik İngilizce becerisinin tümünü ölçme imkânı sunmaktadır. IELTS sınav çeşitlerini; IELTS Academic, IELTS General Training ve IELTS for UKVI olarak sıralayabiliriz.

Birincisi (IELTS Academic Sınavı), tipik olarak İngilizce eğitim almaya hazır olup olmadığınızı değerlendirir. Üniversite ve yüksek öğrenim programlarında eğitim almak isteyenler için uygun bir sınavdır. Akademik bir ortamda aşina olunan, kullanılan kelimeleri içerir.

İkincisi ise IELTS Genel Eğitim (General Training) sınavıdır. Bu ise tipik olarak İngilizce konuşulan ülkelerde çalışmak amacıyla başvuru yapmak isteyenler, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda gibi ülkelerde göçmen olarak başvuruda bulunmak isteyenler, lisans seviyesinin altında orta öğretim programlarına başvurmak isteyenler için uygun bir sınavdır.

Genel olarak her kurum ve kuruluş kendi katılım koşullarını belirler. Bazı durumlarda, IELTS'in her iki çeşidi de da kabul edilebilir.

Üçüncü olarak, IELTS for UKVI (UK Visas and Immigration-Birleşik Krallık Vize ve Göçmenlik) sınavı, Birleşik Krallık'ta yaşamak, çalışmak veya eğitim görmek isteyenler için İngilizce yeterliliğinin kanıtı olarak UKVI Bürosu tarafından kabul edilen sınavdır. Bu sınavı, İngiliz vatandaşlığı, aile vizesi (uzatma), sağlık ve bakım çalışanı vizesi, süresiz kalma izni (Birleşik Krallık ailesi), süresiz kalma izni, yenilikçi kurucu vizesi, uluslararası sporcu vizesi, din işleri bakanı vizesi, yurt dışı işletme vizesi temsilcisi, vasıflı çalışan vizesi, öğrenci vizesi için başvuranlar tercih etmektedir. Bu sınav kendi içinde, IELTS for UKVI, IELTS for UKVI Life Skills A1, IELTS for UKVI Life Skills A2, IELTS for UKVI Life Skills B1 olarak dört çeşit olarak uygulanmaktadır.

IELTS sınavlarına hem klasik sınav şeklinde kâğıt-kalemle girebilirsiniz hem de bilgisayar ortamında girebilirsiniz.

IELTS sınavı yaklaşık 10 günde bir düzenlenen bir sınavdır. Sınav kontenjanlarla sınırlı olduğu için başvurularınızı erken yapmanız gerekmektedir.

 

Bu Sınavlara Kimler Girebilir / Girmelidir?

Proficiency sınavına genellikle ülkemizde üniversiteye kabul edilen ve hazırlık sınavına girecek tüm lisans öğrencileri, hâlen İngilizce Hazırlık Programında eğitim gören ve bu sınava girmeye hak kazanmış öğrenciler, İngilizce Hazırlık Programında başarısız olmuş, ancak bu sınava girmeye hak kazanmış öğrenciler ile yüksek lisans yapmak isteyen 3 ve 4. sınıf öğrencileri girebilirler. Her kurumun katılım şartları farklı olabileceğinden adayların sınavı düzenleyen kurumun kurallarını incelemeleri gerekir.

 

IELTS sınavına ise özellikle İngilizce konuşulan ülkelerde üniversite ve yüksek öğrenim programlarında eğitim almak isteyenler ya da bu ülkelerde çalışmak amacıyla başvuru yapmak isteyenler veya bu ülkelere göçmen olarak başvuruda bulunmak isteyenler ile lisans seviyesinin altında orta öğretim programlarına başvurmak isteyenler girebilir. Ayrıca yurt içinde bazı üniversitelerin hazırlık sınıfından muaf olmak için de bu sınava girebilirler.  Bunların yanı sıra akademik bir amaç için İngilizce yeterliliğini kanıtlaması gereken herkes IELTS sınavına girebilir.

 

Sınavların İçeriği Nasıldır?

Proficiency sınavı, üniversitelerin kendi bünyelerinde hazırladıkları bir sınavdır. Dolayısıyla üniversiteden üniversiteye farklılık göstermektedir. Genel olarak iki aşamada yapılan sınavın ilk bölümünde dil bilgisi, kelime ve okuduğunu anlama soruları bulunurken; ikinci bölümde yazma, dinleme ve konuşma soruları bulunmaktadır. Okuma bölümünde, verilen metinleri anlama ve yorumlama yeteneğiniz test edillirken; yazma bölümünde, belirli bir konuda tutarlı ve iyi yapılandırılmış bir kompozisyon yazmanız istenir. Dinleme bölümünde, sunulan diyalogları ve ders anlatımlarını anlayıp ilgili soruları yanıtlamanız beklenmektedir. Konuşma bölümünde ise, sınav görevlisi ile yapılan bir diyalog ya da belirli bir konuda kısa bir sunum yaparak dilinizi ne kadar akıcı ve doğru kullandığınızı ölçülmektedir. Sınavın zorluk seviyesinin ve yapısının, sınavı düzenleyen üniversiteye göre değişiklik gösterebildiğini unutmamak gerekmektedir.

 

IELTS sınavında ise dört yetenekten (okuma, dinleme, konuşma ve yazma) oluşan sorularla dil seviyeniz ölçülmektedir. Sınav dört bölümden oluşur: Dinleme (30 dakika), Okuma (60 dakika), Yazma (60 dakika) ve Konuşma (11-14 dakika). Toplam test süresi 2 saat 45 dakikadır. Dinleme, okuma ve yazma testleri tek oturumla yapılır. Konuşma sınavı ise kayıt sırasında seçtiğiniz tarihte yapılır. Dinleme ve okuma sınavlarında iki bölüm için ayrı ayrı 40 soru bulunur. Her bir soru 1 (bir) puan değerindedir. Yazma ve konuşma sınavlarında ise verilen görevlere göre değerlendirme kriterleri vardır.

IELTS Akademik ve General Eğitim sınavlarında, dinleme ve konuşma bölümleri ortaktır. İki sınav çeşidi arasındaki farklılık okuma ve yazma bölümlerindedir.

IELTS Akademik sınavında okuma bölümünde daha çok eğitimle ilgili akademik konular bulunurken IELTS Genel Eğitim sınavında genel konulara yer verilir.

IELTS Akademik sınavında yazma bölümünde iki deneme yazmanız istenir. İlkinde bir grafik ya da tabloyu yorumlamanız istenirken; ikincisinde eğitimle ilgili bir konuda deneme yazmanız istenir. IELTS General Eğitim sınavında ise birinci soruda bir konuyla ilgili mektup yazmanız, ikinci soruda ise genel bir konuda deneme yazmanız istenmektedir.

 

Sınavların Puanlamaları Nasıldır?

Proficiency sınavının puanlaması, sınavı düzenleyen kuruma göre değişiklik gösterse de genellikle her bölüm ayrı ayrı puanlanır ve bu puanların toplamı genel başarıyı belirler. Okuma, yazma, dinleme ve konuşma gibi her bir beceri için belirli bir puan aralığı vardır. Bu puanlar toplanarak adayın genel başarı puanı hesaplanır. Bazı kurumlar, her bölüm için asgari bir geçme notu belirlerken; bazıları toplam puanın belirli bir eşiğin üzerinde olmasını yeterli bulur. Genelde 100 üzerinden bir puanlama sistemi kullanılır ve belirli bir puanın (genellikle 60 ve üstü) üzerinde olan adaylar başarılı sayılmaktadırlar. Adayların sınav geçme notunu öğrenmeleri için sınavı düzenleyen üniversitenin belirlediği kriterleri incelemeleri gerekir.

 

ILETS sınavında; adaylara 1’den 9’a kadar olan puanlamaya göre bir puan verilir.  ELTS sınavı dört ana dil becerisi üzerinden yapıldığı için puanlar da 4 farklı alanda verilir. Sınav bölümleri dinleme, okuma, yazma ve konuşma bölümlerinden oluşur. Her bir alandan alınan puan ortalaması size IELTS Overall Band Score sonucunu verir.

Genel olarak değerlendirdiğimizde "Proficiency ya da IELTS sınavından alacağınız bir puan sizin geçme veya kalma puanlarınızı belirler" diyemeyiz. Çünkü başvuru yapmak istediğiniz her kurum veya kuruluşun kendi puan şartları vardır. Bunu düşünerek sınav başarı puanını hedeflemelisiniz.  Her iki sınavdan da alacağınız puanınızın nasıl kullanılacağı veya yorumlanacağı ile ilgili daha fazla bilgi için doğrudan puanı göndereceğiniz kurum veya kuruluşa başvurmanız uygun olacaktır.

 

Sınava Nerede Girebilirim?

Proficiency sınavlarına genellikle sınavı düzenleyen üniversitelerin kampüslerinde belirlenen sınav merkezlerinde girebilirsiniz. Sınav, çoğunlukla bu kurumların yabancı dil bölümleri tarafından organize edilir ve belirlenen tarihlerde fiziksel sınav merkezlerinde yapılır. Sınava nerede gireceğiniz, başvurduğunuz kurumun belirlediği sınav yerleri ve tarihlerine bağlıdır. Bu nedenle, sınava girecek kişilerin başvuru yapacakları kurumun internet sitesinden veya öğrenci işleri ofisinden detaylı bilgi almaları önemlidir.

 

Resmi olarak iki kurum tarafından gerçekleştirilen IELTS sınavı ülkemizde İngiltere merkezli kurum olan British Council veya Avustralya merkezli kurum olan IDP Turkey sınav merkezlerinde; İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya ve Bursa olmak üzere toplam 6 ilde girebilirsiniz. Bu iki kurum da resmi olarak yetkilidir. Seçeceğiniz sınav tarihi ve kontenjan durumlarına göre her iki kurumda da sınava girebilirsiniz. Her iki kurumun da uyguladığı sınav ve değerlendirme kriterlerinde farklılık yoktur.

 

Sınava Hazırlık için Hangi Seviyede İngilizce Bilgisi Gereklidir?

Proficiency sınavına hazırlık için genellikle upper-intermediate veya üstü seviyesinde İngilizce bilgisi gereklidir. Sınav, akademik düzeyde İngilizce yeterliliği ölçtüğü için dil bilgisi, kelime dağarcığı, okuma-anlama, yazılı ifade, dinleme ve konuşma becerilerinde ileri düzeyde yetkinlik beklenir. Upper-intermediate veya üstü seviyesi, bağımsız olarak karmaşık metinleri anlayabilme ve akıcı bir şekilde iletişim kurabilme becerisini içerir. Bu nedenle sınavda başarılı olmak için öğrencilerin bu seviyelerde İngilizce bilgisine sahip olmaları önemlidir.

IELTS sınavı için ise hedeflenen puana göre değişkenlik gösterir. Orta seviyede bir puan (6 puan) için intermediate seviyesini tamamlamış, orta üstü seviyede bir puan (6,5 ve üstü) için upper-intermediate seviyesini tamamlamış ve akademik seviyede kelime bilgisi, asgari upper-intermediate seviyede gramer, okuma, konuşma, dinleme ve yazma becerisine sahip olunması gereklidir.

 

Sınavların Geçerlilik Süreleri Ne Kadardır?

Proficiency sınavlarının geçerlilik süresi genellikle iki yıldır. Bu süre, sınavı düzenleyen kurum tarafından belirlenir ve sürenin sonunda sınav sonuçları geçerliliğini yitirir. Eğer bir öğrenci veya aday iki yıl içinde akademik programlara başvurmamışsa ya da dil yeterliliğini başka bir amaçla kullanmamışsa, yeniden sınava girmesi gerekebilir. Geçerlilik süresi dolmadan önce, sınav sonuçlarını kullanarak başvurularınızı yapmanız önemlidir.

IELTS sınav puanları 2 yıllık bir süre boyunca geçerlidir. Ancak başvuracağınız kurum ve kuruluşların koşullarını incelemenizi tavsiye ederiz.

 

Bu bilgilerden sonra hâlâ hangi sınava gireceğinizden emin değil misiniz?

O hâlde kendinize şu soruları sorabilirsiniz:

 

Başvurduğum Kurum veya Kuruluş Tarafından Hangi Sınav Tercih Ediliyor?

Başvurduğunuz üniversitenin tercih ettiği sınav türü, genellikle o kurumun belirlediği standartlara ve gereksinimlere bağlıdır. Üniversiteler genellikle kendi Proficiency sınavlarını düzenlerler ve bu sınavlar, sadece o kurumda geçerli olur. Diğer yandan, bazı üniversiteler uluslararası geçerliliği olan IELTS gibi sınavları kabul edebilirler.  Bu durumda sınava hazırlık aşamasında çok daha fazla kaynak gerektiren IELTS sınavı sizin için daha olumlu bir seçenek olarak değerlendirilebilir.

Dolayısıyla, hangi sınavın tercih edildiğini öğrenmek için başvurduğunuz kurumun web sitesini incelemeniz veya öğrenci işleri ile iletişime geçmeniz en doğrusu olacaktır. Her kurumun kabul ettiği sınav türleri ve gereksinimleri farklı olabilir. 

 

Türkiye'nin En İyi Dil Okulu

Hemen Bilgi Alın

Ödüllü Dil Okulu

Hemen Bilgi Alın

ABD'de Akredite Edilmiş Tek Türk Dil Okulu

Hemen Bilgi Alın
 

 

Bu Sınavlardan Kendi Güçlü Yönleriniz Açısından Hangisi Daha Uygun?

ILETS sınavı İngilizce dört yeteneği de ölçerken, yapıldığı üniversiteye göre Proficiency sınavı bu konuda farklılık arz edebilmektedir. Örneğin konuşma yeteneğinde kendinizi güçlü hissediyorsanız ve başvurduğunuz üniversitenin Proficiency sınavında bu yetenek üzerine bir değerlendirme bölümü yoksa, tercihinizi IELTS sınavından yana kullanabilirsiniz. Öte yandan, Proficiency sınavı belirli bir üniversitenin kendi bünyesinde yaptığı bir sınavıdır ve o kurumun özel standartlarına göre şekillendirilir. Bu nedenle, eğer belirli bir eğitim kurumunun gereksinimlerini karşılayabilecek yeterlilikteyseniz Proficiency sınavı sizin için daha uygun bir seçenek olabilir. Özetle iki sınavdan hangisinin daha uygun olacağına İngilizce seviyenize, hedeflerinize ve ihtiyaçlarınıza göre karar vermeniz daha doğru olacaktır.

Proficiency ve IELTS sınavları arasında kararsız kaldınız ve bu konuda rehberliğe ihtiyaç duyuyorsanız sizi en yakın Just English şubemize bekliyoruz. En iyi sınav sonucunu almanızı dileriz. 

Önceki YazıTüm YazılarSonraki Yazı

IELTS Kursu, Hazırlık Atlama (PROFICIENCY) Kursu ile ilgili diğer blog yazıları

Proficiency ve TOEFL Arasındaki Fark Nedir?Yazıyı Oku
Proficiency ve YDS Arasındaki Fark Nedir?Yazıyı Oku
Proficiency ve PTE Arasındaki Fark Nedir?Yazıyı Oku
TOEFL ve IELTS Arasındaki Fark Nedir?Yazıyı Oku
YDS ve IELTS Arasındaki Fark Nedir?Yazıyı Oku

Öğrencilerimiz Neler Söyledi?

Tüm Öğrenci Yorumları

En Çok Okunanlar

Vade Farksız 6 Taksit İmkanı İle
Kampanyalı Fiyatları Kaçırmayın!

İsim ve Soyisim* Zorunlu Alan
Gsm Numarası* Zorunlu Alan
İlgili Şube

Bilgi Formunu Doldurarak, Yasal Uyarı/Kullanım Şartlarını Kabul Ediyorum.Doğru Yerdesin!