Just English Dil Okulları - Geleceğinle Tanışmaya Hazır mısın?4
Neden? Sts Kadıköy Değiştir
ARA
YAZ
Türkiye'nin En İyi Dil Okulunda
Geleceğinle Tanışmaya Hazır mısın?

YDS ve IELTS Arasındaki Fark Nedir?
Vade Farksız 6 Taksit İmkanı İle
Erken Kayıt Fırsatını Kaçırmayın!

İsim ve Soyisim* Zorunlu Alan
Gsm Numarası* Zorunlu Alan
İlgili Şube

Bilgi Formunu Doldurarak, Yasal Uyarı/Kullanım Şartlarını Kabul Ediyorum.Doğru Yerdesin!
Çağrı MerkeziÇağrı Merkezi

YDS ve IELTS Arasındaki Fark Nedir?

YDS ve IELTS Arasındaki Fark Nedir?

İngilizce seviyeniz iyi bir seviyeye ulaştı ve güzel bir eğitim, iyi bir kariyer veya hayatınızı değiştirebilecek yeni fırsatlar ile aranızda sadece bir sınav kaldı. Şimdi ise aklınızda beliren soru “Hangi sınavı seçmeliyim?” YDS mi? IELTS mi?

 

YDS Nedir?

YDS (Yabancı Dil Sınavı) sınavı, ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından düzenlenen merkezi bir sınav sistemidir. Sınav, Türkiye genelinde kamu kurum ve kuruluşları ve yüksek öğretim kurumlar, üniversiteler tarafından kabul edilmektedir. Genel olarak dil tazminatı almak isteyen kamu personeli, lisansüstü eğitime başlamak ya da akademik kadrolara atanmak isteyen öğrencilerin tercih edebileceği bir sınavdır. Sınavın hazırlık ve uygulanmasından ÖSYM sorumludur.  YDS sınavı iki farklı şekilde uygulanmaktadır:

 

Birincisi, kâğıt üzerinde yapılan YDS’dir.  Kâğıt üzerinde yapılan YDS, genellikle ilkbahar ve sonbahar dönemleri olmak üzere yılda iki defa yetkili sınav merkezlerinde uygulanmaktadır. Kâğıt üzerinde yapılan YDS sınavına başvuruda bir kontenjan söz konusu değildir. YDS sınavı, İngilizce, Fransızca, Arapça, Rusça, İtalyanca, İspanyolca, Almanca, Yunanca, Bulgarca, Arnavutça, Boşnakça, Çince, Ermenice, Gürcüce, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Sırpça gibi geniş bir dil yelpazesinde yapılmaktadır. Bu geniş dil yelpazesi sınava başvuru yapan adaya sayısının da fazla olmasına sebep olmaktadır.

İkincisi ise, online olarak yetkili sınav merkezlerinde bilgisayar da uygulanan e-YDS (Elektronik Yabancı Dil Sınavı)’dir. YDS ve e-YDS arasında online ve yüz yüze yapılması dışında içerik olarak bir fark mevcut değildir. Yılda toplam 10-15 kere yapılan e-YDS, İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça, Rusça, Farsça, İspanyolca, İtalyanca, Yunanca ve Bulgarca olmak üzere 10 farklı dilde düzenlenmektedir. Sınav başvuruları ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden başvuru için belirlenen günde gerçekleştirilmektedir.

Kâğıt üzerinde yapılan YDS sınavından farklı olarak e-YDS başvurularında belirli bir kontenjan bulunmaktadır. Bu nedenle başvuruları zamanında ve hızlı yapmanız gerekmektedir.

 

IELTS Nedir?

IELTS ( International English Language Testing System // Uluslararası İngiliz Dili Test Sistemi ) genel olarak yüksek öğrenim, iş başvurusu ve göçmenlik için tercih edilen dünyanın en popüler İngilizce dil yeterlilik sınavlarından biridir. İngilizce konuşulan üniversitelere kaydolmak isteyen veya bazı kurumlara iş başvurularında ana dili İngilizce olmayanların İngilizce dil becerilerini ölçmeye yönelik standartlaştırılmış, uluslararası geçerliliği yüksek bir sınavdır. IELTS Birleşik Krallık Cambridge Üniversitesi, British Council ve Avustralya ortak mülkiyetindedir. IELTS sınavı dünya çapında 140 ülkede 10.000 den fazla kurum ve kuruluş tarafından kabul edilmektedir. Bunlara Birleşik Krallık, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, ABD ve İrlanda gibi ülkelerdeki üniversiteler, devlet kurumları, meslek kuruluşları ve çok uluslu şirketler ile göçmenlik için Birleşik Krallık, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda gibi ülkelerde İngilizce dil becerilerini şart koşan kurum ve kuruluşlar dahildir.

Ayrıca ülkemizde Bilkent, Boğaziçi, Bilgi, Yeditepe gibi pek çok üniversitede IELTS sınav sonucu öğrencilerin hazırlık sınıfından muaf olmak için bir seçenek olarak görülmektedir. Bunun yanı sıra yine ülkemizde hava yolu şirketleri pilot alımları, bankacılık gibi özel sektörde birçok kuruluşun iş başvurularında IELTS tercih edilen bir sınav türüdür.

 

IELTS sınavı okuma, dinleme, konuşma ve yazmadan oluşan dört akademik İngilizce becerisinin tümünü ölçme imkânı sunmaktadır. IELTS sınav çeşitlerini; IELTS Academic, IELTS General Training ve IELTS for UKVI olarak sıralayabiliriz.

Birincisi  “IELTS Academic sınavı”, tipik olarak, İngilizce eğitim almaya hazır olup olmadığınızı değerlendirir. Üniversite ve yüksek öğrenim programlarında eğitim almak isteyenler için uygun bir sınavdır. Akademik bir ortamda aşina olunan kelimeleri içerir.

İkincisi ise IELTS Genel Eğitim (General Training) sınavıdır. Bu ise tipik olarak İngilizce konuşulan ülkelerde çalışmak amacıyla başvuru yapmak isteyenler, , Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda gibi ülkelerde göçmen olarak başvuruda bulunmak isteyenler, lisans seviyesinin altında orta öğretim programlarına başvurmak isteyenler için uygun bir sınavdır.

Genel olarak her kurum ve kuruluş kendi katılım koşullarını belirler. Bazı durumlarda, IELTS'in her iki çeşidi de da kabul edilebilir.

 

Üçüncü olarak, IELTS for UKVI (UK Visas and Immigration-Birleşik Krallık Vize ve Göçmenlik) sınavı, Birleşik Krallık'ta yaşamak, çalışmak veya eğitim görmek isteyenler için İngilizce yeterliliğinin kanıtı olarak UKVI Bürosu tarafından kabul edilen sınavdır. Bu sınavı, İngiliz vatandaşlığı, aile vizesi (uzatma), sağlık ve bakım çalışanı vizesi, süresiz kalma izni (Birleşik Krallık ailesi), süresiz kalma izni, yenilikçi kurucu vizesi, uluslararası sporcu vizesi, din işleri bakanı vizesi, yurtdışı işletme vizesi temsilcisi, vasıflı çalışan vizesi, öğrenci vizesi için başvuranlar tercih etmektedir. Bu sınav kendi içinde, IELTS for UKVI, IELTS for UKVI Life Skills A1, IELTS for UKVI Life Skills A2, IELTS for UKVI Life Skills B1 olarak dört çeşit olarak uygulanmaktadır.

IELTS sınavlarına hem klasik sınav şeklinde kağıt-kalemle girebilirsiniz hem de bilgisayar ortamında girebilirsiniz.

IELTS sınavı yaklaşık 10 günde bir düzenlenen bir sınavdır. Sınav kontenjanlarla sınırlı olduğu için başvurularınızı erken yapmanız gerekmektedir.

 

Bu Sınavlara Kimler Girebilir / Girmelidir?

YDS sınavına; KPSS lise, A grubu, lisans ve önlisans adayları, üniversitenin 3. veya 4. Sınıf öğrencileri, kamu personelleri, yüksek lisans adayları, araştırma görevlisi olmak isteyenler, doçent ve doktora adayları, sanatta yeterlilik çalışmasına başvurmak isteyenler, tıp veya diş hekimliğinde uzmanlık yapmak isteyenler, yurtdışında yükseköğretim eğitimi tamamlayıp denklik almak isteyenler ya da dil yeterliliği gerektiren özel sektör firmalarında veya bankalarda çalışan personeller başvurabilirler.

 

IELTS sınavına ise, özellikle İngilizce konuşulan ülkelerde üniversite ve yüksek öğrenim programlarında eğitim almak isteyenler ya da bu ülkelerde çalışmak amacıyla başvuru yapmak isteyenler veya bu ülkelere göçmen olarak başvuruda bulunmak isteyenler ile lisans seviyesinin altında orta öğretim programlarına başvurmak isteyenler girebilir. Ayrıca yurtiçinde bazı üniversitelerin hazırlık sınıfından muaf olmak için de bu sınava girebilirler.  Bunların yanı sıra akademik bir amaç için İngilizce yeterliliğini kanıtlaması gereken herkes IELTS sınavına girebilir.

 

Sınavların İçeriği Nasıldır?

YDS sınavında adaylar dil bilgisi, okuduğunu anlama, kelime kökenleri, edatlar, bağlaçlar, cümle tamamlama, iki dil arası çeviri yapma, paragraf okuma ve yorumlama, yüklem, sıfat cümleciği ve isim cümleciğine yönelik sorular vb. konuları içeren okuma yeteneği üzerinden sınava alınırlar. Sınavda toplam 80 sorulmaktadır ve çözüm için 180 dakikalık (3 saat) süre belirlenmiştir. Sınav konu dağılımı şu şekildedir; kelime bilgisi (6 soru), dil bilgisi (10 soru), cloze test (10 soru), cümle tamamlama (10 soru), İngilizce-Türkçe çeviri (3 soru), Türkçe-İngilizce çeviri (3 soru), okuma parçaları (20 soru), diyalog tamamlama (5 soru), anlamca en yakın cümleyi bulma (4 soru), paragraf tamamlama (4 soru), anlam bütünlüğünü bozan cümle (5 soru).

 

IELTS sınavın da ise dört yetenekten (okuma, dinleme, konuşma ve yazma) oluşan sorularla dil seviyeniz ölçülmektedir. Sınav dört bölümden oluşur: Dinleme (30 dakika), Okuma (60 dakika), Yazma (60 dakika) ve Konuşma (11-14 dakika). Toplam test süresi 2 saat 45 dakikadır. Dinleme, Okuma ve Yazma testleri tek oturumla yapılır. Konuşma sınavı ise, kayıt sırasında seçtiğiniz tarihte yapılır. Listening ve Reading sınavlarında 40'ar soru bulunur. Her bir soru 1 (bir) puan değerindedir. Writing ve Speaking sınavlarında ise verilen görevlere göre değerlendirme kriterleri vardır.

IELTS akademik ve general eğitim sınavlarında, dinleme ve konuşma bölümleri ortaktır. İki sınav çeşidi arasındaki farklılık okuma ve yazma bölümlerindedir.

IELTS akademik sınavında okuma bölümünde daha çok eğitimle ilgili akademik konular bulunurken IELTS genel eğitim sınavında genel konulara yer verilir.

IELTS akademik sınavında yazma bölümünde iki deneme yazmanız istenir. İlkinde bir grafik ya da tabloyu yorumlamanız istenirken ikincisinde eğitimle ilgili bir konuda deneme yazmanız istenir. IELTS general eğitim sınavında ise birinci soruda bir konuyla ilgili mektup yazmanız, ikinci soruda ise genel bir konuda deneme yazmanız istenmektedir.

 

Sınavların Puanlamaları Nasıldır?

YDS sınavı 100 puan üzerinden değerlendirilmektedir. Sınavda 80 soru olduğundan her sorunun puanı 1,25 puan değerindedir. Doçent adaylarının minimum 65, doktora ve sanatta yeterlilik adaylarının minimum 55, dil tazminatı veya yurtdışı görevi için sınava girenlerin minimum 70 puan almaları gerekmektedir. Sınavda alınan puanlar; A,B,C,D,E olarak harflendirilmektedir. A en yüksek seviye(90-100 arası), C orta seviye (70-79)ve E en düşük seviye olarak adlandırılır (50-59)

 

ILETS sınavı; IELTS Sınavına giren adaylara 1’den 9’a kadar olan puanlamaya göre bir puan verilir.  ELTS sınavı dört ana dil becerisi üzerinden yapıldığı için puanlarda 4 farklı alanda verilir. Sınav bölümleri Listening (Dinleme), Reading (Okuma), Writing (Yazma) ve Speaking (Konuşma) bölümlerinden oluşur. Her bir alandan alınan puan ortalaması size IELTS Overall Band Score sonucunu verir.

 

YDS ya da IELTS sınavından alacağınız puan sizin geçme veya kalma puanlarınızı belirlemez. Başvuru yapmak istediğiniz her kurum veya kuruluşun kendi puan şartları vardır. Bunu düşünerek sınav başarı puanını hedeflemelisiniz.  Her iki sınavdan da alacağınız puanınızın nasıl kullanılacağı veya yorumlanacağı ile ilgili daha fazla bilgi için, doğrudan puanı göndereceğiniz kurum veya kuruluşa başvurmalısınız.

 

Sınava Nerede Girebilirim?

 e-YDS sınavına girmek isteyen adaylar İstanbul, Ankara ve İzmir’de bulunan sınav ÖSYM sınav merkezlerinde sınava katılım sağlayabilirler. Yüz yüze kağıt üzerinde yapılan YDS sınavına katılım sağlamak isteyen adaylar ÖSYM AİS (Aday İşlemleri Sayfası) üzerinden sınav yerlerini öğrenip, Sınav Giriş Belgeleri ile birlikte sınavlara katılım sağlayabilirler.

 

Resmi olarak iki kurum tarafından gerçekleştirilen IELTS sınavı ülkemizde İngiltere merkezli kurum olan British Council veya Avustralya merkezli kurum olan IDP Turkey sınav merkezlerinde, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya ve Bursa olmak üzere toplam 6 ilde girebilirsiniz. Bu iki kurum da resmi olarak yetkilidir. Seçeceğiniz sınav tarihi ve kontenjan durumlarına göre her iki kurumda da sınava girebilirsiniz. Her iki kurumunda uyguladığı sınav ve değerlendirme kriterlerinde farklılık yoktur.

 

Sınava Hazırlık İçin Hangi Seviyede İngilizce Bilgisi Gereklidir?

YDS sınavları için akademik seviyede kelime bilgisi ile asgari B2 seviyesi ve üstü adayların sınava hazırlanması tercih edilir.

IELTS sınavı için ise hedeflenen puana göre değişkenlik gösterir. Orta seviyede bir puan (6 puan) için B1 seviyesini tamamlamış, orta üstü seviyede bir puan (6,5 ve üstü) için B2 seviyesini tamamlamış yine akademik seviyede kelime bilgisi, asgari B2 seviyede gramer, okuma, konuşma, dinleme ve yazma becerisine sahip olunması gereklidir.

 

Sınavların Geçerlilik Süreleri Ne Kadardır ?

YDS sınav geçerliliği 5 yıldır. 5 yıl boyunca puanını kullanmayan adayların dereceleri her 5 yılda bir kademe düşer.(A seviyesindeki aday puanını kullanmadığında 5 yıl sonunda B seviyesine düşer.)

IELTS sınav puanları 2 yıllık bir süre boyunca geçerlidir. Ancak başvuracağınız kurum ve kuruluşların koşullarını incelemenizi tavsiye ederiz.

 

Bu bilgilerden sonra hala hangi sınava gireceğinizden emin değil misiniz?

O halde kendinize şu soruları sorabilirsiniz.

 

Başvurduğum Kurum Yada Kuruluş Tarafından Hangisi Tercih Ediliyor?

Henüz incelemediyseniz öncelikle başvuru yapacağınız kurum veya kuruluşun web sitesine giriş yapıp kontrol etmelisiniz. Web sitelerinde yeterli bilgi yoksa ilgili kuruma e-mail göndererek tercih ettikleri sınavları öğrenebilirsiniz. Başvurduğunuz kurum veya kuruluşun herhangi bir tercihi yoksa, bu durumda ilgili alan ve sektörde genel olarak hangisi tercih ediliyor bunu öğrenmeye çalışınız.

İngilizce konuşulan ülkelerde üniversite ve yüksek öğrenim programlarında eğitim almak, göçmenlik başvurusunda bulunmak, iş başvurusu yapmak istiyorsanız, ayrıca özellikle Birleşik Krallık'ta yaşamak, İngiliz vatandaşlığı almak, aile vizesi (uzatma), sağlık ve bakım çalışanı vizesi, süresiz kalma izni, süresiz kalma izni, yenilikçi kurucu vizesi, uluslararası sporcu vizesi, din işleri bakanı vizesi, yurtdışı işletme vizesi temsilcisi, vasıflı çalışan vizesi, öğrenci vizesi almak istiyorsanız IELTS sınavını tercih etmelisiniz.

Genel olarak, Türkiye’deki kamu kurum ve kuruluşları ve yüksek öğretim kurumlar, üniversitelerine başvurmak, kamu personeli olarak dil tazminatı almak, lisansüstü eğitime başlamak ya da akademik kadrolara atanmak için ise YDS sınavı yeterli olacaktır.  

 

Türkiye'nin En İyi Dil Okulu

Hemen Bilgi Alın

Ödüllü Dil Okulu

Hemen Bilgi Alın

ABD'de Akredite Edilmiş Tek Türk Dil Okulu

Hemen Bilgi Alın
 

 

Bu Sınavlardan Kendi Güçlü Yönleriniz Açısından Hangisi Daha Uygun?

IELTS sınavı dört yeteneği ölçerken, YDS tek yetenek ağırlıklı bir sınavdır diyebiliriz. Bu yüzden konuşma, dinleme ve yazma bölümlerinde daha güçlü iseniz IELTS seçeneğini düşünebilirsiniz.

Önceki YazıTüm YazılarSonraki Yazı

YDS Kursu, IELTS Kursu ile ilgili diğer blog yazıları

Proficiency ve IELTS Arasındaki Fark Nedir?Yazıyı Oku
Proficiency ve YDS Arasındaki Fark Nedir?Yazıyı Oku
YDS ve PTE Arasındaki Fark Nedir?Yazıyı Oku
TOEFL ve IELTS Arasındaki Fark Nedir?Yazıyı Oku
YDS ve TOEFL Arasındaki Fark Nedir?Yazıyı Oku
YDS ve YÖKDİL Arasındaki Fark Nedir?Yazıyı Oku

Öğrencilerimiz Neler Söyledi?

Tüm Öğrenci Yorumları

En Çok Okunanlar

Vade Farksız 6 Taksit İmkanı İle
Kampanyalı Fiyatları Kaçırmayın!

İsim ve Soyisim* Zorunlu Alan
Gsm Numarası* Zorunlu Alan
İlgili Şube

Bilgi Formunu Doldurarak, Yasal Uyarı/Kullanım Şartlarını Kabul Ediyorum.Doğru Yerdesin!