Just English Dil Okulları - Geleceğinle Tanışmaya Hazır mısın?4
Neden? Sts Kadıköy Değiştir
ARA
YAZ
Türkiye'nin En İyi Dil Okulunda
Geleceğinle Tanışmaya Hazır mısın?

YDS ve TOEFL Arasındaki Fark Nedir?
Vade Farksız 6 Taksit İmkanı İle
Erken Kayıt Fırsatını Kaçırmayın!

İsim ve Soyisim* Zorunlu Alan
Gsm Numarası* Zorunlu Alan
İlgili Şube

Bilgi Formunu Doldurarak, Yasal Uyarı/Kullanım Şartlarını Kabul Ediyorum.Doğru Yerdesin!
Çağrı MerkeziÇağrı Merkezi

YDS ve TOEFL Arasındaki Fark Nedir?

YDS ve TOEFL Arasındaki Fark Nedir?

İngilizce seviyeniz iyi bir seviyeye ulaştı ve güzel bir eğitim, iyi bir kariyer veya hayatınızı değiştirebilecek yeni fırsatlar ile aranızda sadece bir sınav kaldı. Şimdi ise aklınızda beliren soru “Hangi sınavı seçmeliyim?” YDS mi? TOEFL mı?

 

YDS Nedir?

YDS (Yabancı Dil Sınavı) sınavı, ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından düzenlenen merkezi bir sınav sistemidir. Sınav, Türkiye genelinde kamu kurum ve kuruluşları ve yüksek öğretim kurumlar, üniversiteler tarafından kabul edilmektedir. Genel olarak dil tazminatı almak isteyen kamu personeli, lisansüstü eğitime başlamak ya da akademik kadrolara atanmak isteyen öğrencilerin tercih edebileceği bir sınavdır. Sınavın hazırlık ve uygulanmasından ÖSYM sorumludur.  YDS sınavı iki farklı şekilde uygulanmaktadır:

Birincisi, kâğıt üzerinde yapılan YDS’dir.  Kâğıt üzerinde yapılan YDS, genellikle ilkbahar ve sonbahar dönemleri olmak üzere yılda iki defa yetkili sınav merkezlerinde uygulanmaktadır. Kâğıt üzerinde yapılan YDS sınavına başvuruda bir kontenjan söz konusu değildir. YDS sınavı, İngilizce, Fransızca, Arapça, Rusça, İtalyanca, İspanyolca, Almanca, Yunanca, Bulgarca, Arnavutça, Boşnakça, Çince, Ermenice, Gürcüce, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Sırpça gibi geniş bir dil yelpazesinde yapılmaktadır. Bu geniş dil yelpazesi sınava başvuru yapan adaya sayısının da fazla olmasına sebep olmaktadır.

İkincisi ise, online olarak yetkili sınav merkezlerinde bilgisayar da uygulanan e-YDS (Elektronik Yabancı Dil Sınavı)’dir. YDS ve e-YDS arasında online ve yüz yüze yapılması dışında içerik olarak bir fark mevcut değildir. Yılda toplam 10-15 kere yapılan e-YDS, İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça, Rusça, Farsça, İspanyolca, İtalyanca, Yunanca ve Bulgarca olmak üzere 10 farklı dilde düzenlenmektedir. Sınav başvuruları ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden başvuru için belirlenen günde gerçekleştirilmektedir.

Kâğıt üzerinde yapılan YDS sınavından farklı olarak e-YDS başvurularında belirli bir kontenjan bulunmaktadır. Bu nedenle başvuruları zamanında ve hızlı yapmanız gerekmektedir.

 

TOEFL Nedir?

TOEFL (Test of English as a Foreign Language/ Yabancı Dil Olarak İngilizce Testi) İngilizce konuşulan üniversitelere kaydolmak isteyen veya bazı kurumlara iş başvurularında ana dili İngilizce olmayanların İngilizce dil becerilerini ölçmeye yönelik standartlaştırılmış bir testtir. Test, 190'dan fazla ülke ve bölgede 11.000'den fazla üniversite ve diğer kurumlar tarafından kabul edilmektedir.

TOEFL sınavı üniversite başvurularında öne çıkan bir sınav olduğundan, sınav okuma, dinleme, konuşma ve yazmadan oluşan dört akademik İngilizce becerisinin tümünün sınıf ortamında nasıl kullanıldıklarını ölçme imkânı sunar.  Bu da sınavın neden birçok eğitim kurumunun tercihi olduğunu göstermektedir. TOEFL, testlerini tasarlayan ve yöneten, kâr amacı gütmeyen özel bir kuruluş olan ETS (Educational Testing Service)’dir. Sınav Ocak 2024’ten itibaren kağıt tabanlı TOEFL PBT sınav çeşidini artık uygulamamaktadır. Halihazırda tamamen online TOEFL İBT (Internet-Based test) olarak uygulanmaktadır. TOEFL iBT sınavı ihtiyaç ve tercihlerine göre de iki şekilde uygulanmaktadır.

Birincisi; geleneksel test ortamını tercih edenler için yetkili bir test merkezindeki bir bilgisayarda uygulanan “test merkezinde sınav” seçeneğidir. Bu dünya çapında binlerce yetkili TOEFL iBT test merkezinde uygulanmaktadır. Bunun için yıl içerisinde belirlenen tarihlerde size yakın bir test merkezinde sınava girebilirsiniz.

İkincisi ise TOEFL iBT Home Edition “evde sınav” çeşididir. Bu seçenek esasen bir sınav merkezinde gireceğiniz TOEFL iBT sınavı ile aynıdır, sadece sınav evinizde bir bilgisayarda gerçekleştirilir ve bir gözetmen tarafından online olarak izlenirsiniz. Bu sınav çeşidinin en önemli huşularından birisi sınava kaydolmadan önce evde sınav için çevre ve ekipman gerekliliklerini karşıladığınızdan emin olmalısınız.

 

Bu Sınavlara Kimler Girebilir / Girmelidir?

YDS sınavına; KPSS lise, A grubu, lisans ve önlisans adayları, üniversitenin 3. veya 4. Sınıf öğrencileri, kamu personelleri, yüksek lisans adayları, araştırma görevlisi olmak isteyenler, doçent ve doktora adayları, sanatta yeterlilik çalışmasına başvurmak isteyenler, tıp veya diş hekimliğinde uzmanlık yapmak isteyenler, yurtdışında yükseköğretim eğitimi tamamlayıp denklik almak isteyenler ya da dil yeterliliği gerektiren özel sektör firmalarında veya bankalarda çalışan personeller başvurabilirler.

 

TOEFL sınavına ise, özellikle yurtdışında üniversiteye veya yüksek lisansa gitmek isteyenler, yabancı bir liseye, değişim programına veya öğrenci vizesine başvuranlar ile yurtiçinde bazı üniversitelerin hazırlık atlama, muafiyet sınavları yerine de bu sınava girebilirler. Ayrıca akademik bir amaç için İngilizce yeterliliğini kanıtlaması gereken herkes TOEFL'a girebilir.

 

Sınavların İçeriği Nasıldır?

YDS sınavında adaylar dil bilgisi, okuduğunu anlama, kelime kökenleri, edatlar, bağlaçlar, cümle tamamlama, iki dil arası çeviri yapma, paragraf okuma ve yorumlama, yüklem, sıfat cümleciği ve isim cümleciğine yönelik sorular vb. konuları içeren okuma yeteneği üzerinden sınava alınırlar. Sınavda toplam 80 sorulmaktadır ve çözüm için 180 dakikalık (3 saat) süre belirlenmiştir. Sınav konu dağılımı şu şekildedir; kelime bilgisi (6 soru), dil bilgisi (10 soru), cloze test (10 soru), cümle tamamlama (10 soru), İngilizce-Türkçe çeviri (3 soru), Türkçe-İngilizce çeviri (3 soru), okuma parçaları (20 soru), diyalog tamamlama (5 soru), anlamca en yakın cümleyi bulma (4 soru), paragraf tamamlama (4 soru), anlam bütünlüğünü bozan cümle (5 soru).

 

TOEFL sınavın da ise dört yetenekten (okuma, dinleme, konuşma ve yazma) oluşan sorularla dil seviyeniz ölçülmektedir. TOEFL İBT testi toplamda 2 saatten az sürmektedir. Okuma bölümü toplam 35 dakika ve 20 sorudan oluşur. Bu bölümde her biri yaklaşık 700 kelime uzunluğunda 3-4 pasaj okunur ve bunlarla ilgili 10 soruya cevaplar verilir. Dinleme bölümü toplam 36 dakika ve 28 sorudan oluşur. Her biri 5 sorudan oluşan 2-3 sınıfta konuşmalar ve her biri 6 sorudan oluşan 3-4 kısa dersten oluşur. Konuşma bölümü toplam 16 dakika ve 4 görevden oluşur. Seçtiğiniz bir konudan bahsetme ile okuduğunuz ve duyduğunuz materyaller hakkında konuşulur. Yazma bölümü toplam 29 dakika ve 2 görevden oluşur. Bir pasajı okuyup, bir kaydı dinleyip bunlara göre yanıt yazılması ile diğer görevde ise online sınıf tartışmasındaki bir fikri belirtmeniz ve onu destekleyici yazı yazmanız istenir. Verdiğiniz yanıtlar ETS’nin belirlediği 3 farklı değerlendirici tarafından değerlendirilerek notlandırılmaktadır.

 

Sınavların Puanlamaları Nasıldır?

YDS sınavı 100 puan üzerinden değerlendirilmektedir. Sınavda 80 soru olduğundan her sorunun puanı 1,25 puan değerindedir. Doçent adaylarının minimum 65, doktora ve sanatta yeterlilik adaylarının minimum 55, dil tazminatı veya yurtdışı görevi için sınava girenlerin minimum 70 puan almaları gerekmektedir. Sınavda alınan puanlar; A,B,C,D,E olarak harflendirilmektedir. A en yüksek seviye(90-100 arası), C orta seviye (70-79)ve E en düşük seviye olarak adlandırılır (50-59)

 

TOEFL sınavı; ölçtüğü dört yetenek için ayrı ayrı ölçeklendirilmiş bölüm puanları sunmaktadır. Her bölüme 0-30 arasında bir puan verilir. Bu dört bölüm toplanarak 0-120 arasında bir toplam puan elde edilir. Her becerinin dört veya beş yeterlilik düzeyi (İleri, orta-üstü, orta-altı, orta-alttan aşağı temel düzey, temel düzeyin altı vb.) belirlenmiştir. Aldığınız puanınızın belirlenen bir aralıkta olması size bu beceri için sahip olduğunuz yeterliliğinizi göstermektedir.

 

YDS ya da TOEFL sınavından alacağınız puan sizin geçme veya kalma puanlarınızı belirlemez. Başvuru yapmak istediğiniz her kurum veya kuruluşun kendi puan şartları vardır. Bunu düşünerek sınav başarı puanını hedeflemelisiniz.  Her iki sınavdan da alacağınız puanınızın nasıl kullanılacağı veya yorumlanacağı ile ilgili daha fazla bilgi için, doğrudan puanı göndereceğiniz kurum veya kuruluşa başvurmalısınız.

 

Sınava Nerede Girebilirim?

 e-YDS sınavına girmek isteyen adaylar İstanbul, Ankara ve İzmir’de bulunan sınav ÖSYM sınav merkezlerinde sınava katılım sağlayabilirler. Yüz yüze kağıt üzerinde yapılan YDS sınavına katılım sağlamak isteyen adaylar ÖSYM AİS (Aday İşlemleri Sayfası) üzerinden sınav yerlerini öğrenip, Sınav Giriş Belgeleri ile birlikte sınavlara katılım sağlayabilirler.
 

TOEFL sınavına ise ETS resmi internet sayfasında kayıt olup, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, İskenderun, İstanbul, İzmir, İzmit, Karaman, Kastamonu, Kayser Konya, Malatya, Mersin, Muradiye, Nevşehir illerinde bulunan yetkili sınav merkezlerinde ya da TOEFL iBT ev sürümü sınavına evinizde girebilirsiniz.

 

Sınava Hazırlık için Hangi Seviyede İngilizce Bilgisi Gereklidir?

YDS sınavları için akademik seviyede kelime bilgisi ile asgari B2 seviyesi ve üstü adayların sınava hazırlanması tercih edilir.  TOEFL sınavı için yine akademik seviyede kelime bilgisi, asgari B2 seviyede gramer, okuma, konuşma, dinleme ve yazma becerisine sahip olunması gereklidir.

 

Sınavların Geçerlilik Süreleri Ne Kadardır ?

YDS sınav geçerliliği 5 yıldır. 5 yıl boyunca puanını kullanmayan adayların dereceleri her 5 yılda bir kademe düşer.(A seviyesindeki aday puanını kullanmadığında 5 yıl sonunda B seviyesine düşer.)

TOEFL sınav puanları 2 yıllık bir süre boyunca geçerlidir. Ancak başvuracağınız kurum ve kuruluşların koşullarını incelemenizi tavsiye ederiz.

 

Bu bilgilerden sonra hala hangi sınava gireceğinizden emin değil misiniz?

O halde kendinize şu soruları sorabilirsiniz.

 

Başvurduğum Kurum Yada Kuruluş Tarafından Hangisi Tercih Ediliyor?

Henüz incelemediyseniz öncelikle başvuru yapacağınız kurum veya kuruluşun web sitesine giriş yapıp kontrol etmelisiniz. Web sitelerinde yeterli bilgi yoksa ilgili kuruma e-mail göndererek tercih ettikleri sınavları öğrenebilirsiniz. Başvurduğunuz kurum veya kuruluşun herhangi bir tercihi yoksa, bu durumda ilgili alan ve sektörde genel olarak hangisi tercih ediliyor bunu öğrenmeye çalışınız. Genel olarak, ABD üniversiteleri ve yurtdışında fırsatlar arıyorsanız, TOEFL’ı sınavı, Türkiye’deki kurum ve kuruluşlar için ise YDS sınavını tercih edebilirsiniz.

 

Türkiye'nin En İyi Dil Okulu

Hemen Bilgi Alın

Ödüllü Dil Okulu

Hemen Bilgi Alın

ABD'de Akredite Edilmiş Tek Türk Dil Okulu

Hemen Bilgi Alın
 

 

Bu Sınavlardan Kendi Güçlü Yönleriniz Açısından Hangisi Daha Uygun ?

TOEFL sınavı dört yeteneği ölçerken, YDS tek yetenek ağırlıklı bir sınavdır diyebiliriz. Bu yüzden konuşma, dinleme ve yazma bölümlerinde daha güçlü iseniz TOEFL seçeneğini düşünebilirsiniz.

Önceki YazıTüm YazılarSonraki Yazı

TOEFL Kursu, YDS Kursu ile ilgili diğer blog yazıları

Proficiency ve TOEFL Arasındaki Fark Nedir?Yazıyı Oku
Proficiency ve YDS Arasındaki Fark Nedir?Yazıyı Oku
YDS ve PTE Arasındaki Fark Nedir?Yazıyı Oku
TOEFL ve IELTS Arasındaki Fark Nedir?Yazıyı Oku
YDS ve IELTS Arasındaki Fark Nedir?Yazıyı Oku
YDS ve YÖKDİL Arasındaki Fark Nedir?Yazıyı Oku

Öğrencilerimiz Neler Söyledi?

Tüm Öğrenci Yorumları

En Çok Okunanlar

Vade Farksız 6 Taksit İmkanı İle
Kampanyalı Fiyatları Kaçırmayın!

İsim ve Soyisim* Zorunlu Alan
Gsm Numarası* Zorunlu Alan
İlgili Şube

Bilgi Formunu Doldurarak, Yasal Uyarı/Kullanım Şartlarını Kabul Ediyorum.Doğru Yerdesin!